Oh, ta zoprni kašelj

Dobro počutje | feb. '21

Zadnje leto je kašljanje v javnosti zelo tvegano, saj nas hitro obsodijo, da hodimo naokrog okuženi z novim koronavirusom. V resnici pa je kašelj pogost, saj je to ena od obrambnih strategij organizma za čiščenje dihalnih poti.

Sluznica v dihalih ves čas izloča sluz, ki jo migetalke na celicah sluznice potiskajo proti grlu. Da sluz, na katero se lepijo še razni mikroorganizmi in tujki, odstranimo iz dihalnih poti, pokašljujemo. Seveda pa je kašelj lahko znak bolezni dihal (suh kašelj je recimo pogost pri virusnem bronhitisu in pljučnici), gripe, oslovskega kašlja ter refluksa oziroma zatekanja želodčne kisline v požiralnik, pri čemer kisla vsebina draži bolnika v grlu in ga sili na kašelj. Kašelj se lahko pojavi kot eden od neželenih učinkov zdravil, zlasti tistih za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, ki spadajo v skupino ACE-inhibitorjev. Včasih se razvije kot živčna reakcija na stres. H kašlju nas silijo tudi presuh zrak v prostoru in različni alergeni, lahko je kriv tujek, ki ga mimogrede vdihnemo, ali cigaretni dim.

Zelo zoprn je zlasti suh kašelj, pri katerem nenehno čutimo draženje v grlu, žrelu ali sapniku, zato kar naprej kašljamo, a ničesar ne izkašljamo. Zdravniki ga imenujejo neproduktiven kašelj. Tak kašelj je še posebej utrujajoč, saj moti nočni spanec, nenehno kašljanje povzroča bolečine v mišicah prsnega koša in trebuha. Da bi ga pomirili, je priporočljivo piti veliko tekočine in žvečiti žvečilne gumije, ki preprečujejo nastanek sline v ustih. Če se nam zdi zrak v prostoru, v katerem se največ zadržujemo, presuh, uporabimo razvlažilnik zraka.

Pomagamo si lahko tudi z različnimi pripravki in pastilami za umirjanje kašlja. Priljubljeni so sirupi, kot so slezov in trpotčev sirup ter sirup iz smrekovih vršičkov, pa tudi čaj iz korenin belega sleza ali suličastega trpotca, ki ga pijemo večkrat na dan. Snovi v slezenovcu in trpotcu namreč prekrijejo sluznico s tanko zaščitno plastjo in tako umirjajo kašelj, sproščajo pa tudi krče gladkih dihalnih mišic v steni zgornjih dihal. Pripravimo si lahko tudi domači sirup, in sicer tako, da izdolbemo črno redkev, v vdolbino nalijemo med in tekočino, ki se čez čas izloči, pijemo po žličkah. Podoben sirup dobimo, če na drobno narežemo čebulo in jo prelijemo z medom, dodamo lahko še limonov sok.

Bodimo pa pozorni: pri dolgotrajnem trdovratnem kašlju, ki traja več kot dva tedna, oziroma če nas ob močnem kašlju boli v prsih ali imamo težave z dihanjem, se obvezno posvetujemo z zdravnikom.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media