Pametna ura lahko reši življenje

Dobro počutje | feb. '21

Sodobna tehnologija, ki se uporablja za varovanje na daljavo, nam lahko zelo olajša življenje v starosti. Različne tipke, zapestnice, ure ali obeski s senzorji gibanja uporabniku zagotavljajo večji občutek varnosti in samostojnosti pri vsakodnevnih opravilih, saj ob morebitnem padcu ali drugi nezgodi hitro prikličejo pomoč. 

Tovrstne naprave so namenjene ljudem, ki živijo sami ali sami preživijo nekaj ur na dan ali noč. Tudi kroničnim bolnikom, ki se jim lahko stanje nenadno poslabša, osebam z demenco, ki izgubljajo orientacijo, pa tudi tistim, ki se težje gibljejo in jih je strah padca. Prav pridejo tudi starejšim, ki bivajo v oskrbovanih stanovanjih ali domovih starejših občanov. Obenem pa imajo manj skrbi njihovi bližnji, saj lahko hitro preverijo, ali je z njihovim svojcem vse v redu.  

Ena takih naprav je pametna ura SOS – SENIOR, ki jo ima oseba ves čas na roki. Ker je vodoodporna, je ni treba sneti niti med umivanjem ali plavanjem. Uporabnik je ne more izklopiti, prav tako se ne more zgoditi, da bi se izpraznila baterija, ki sicer zdrži do pet dni, saj ga na to opominja s signalom. Uro lahko uporablja enako kot telefon, v imeniku je prostora za deset telefonskih številk. Prvi je naveden tako imenovani skrbnik, to je lahko sorodnik, sosed, prijatelj ali morda patronažna služba, pač tisti, ki se najprej odzove na klic.

Preprosta uporaba

Obenem si lahko na njej nastavi opomnik za zdravila in ob določeni uri ga z zvokom opomni, da je čas za tableto. Enako ga ura opomni, kadar predolgo sedi, da se začne spet gibati. Lahko si tudi meri srčni utrip in krvni tlak ali pa meritve prek aplikacije izpelje skrbnik. Svojci lahko gibanje uporabnika spremljajo prek aplikacije na svojem mobilnem telefonu in zlahka ugotovijo, kje je, kar je zelo koristno pri osebah, ki pogosto izgubijo občutek za čas in prostor. Pri osebah, ki pogosto zatavajo, pa lahko določijo varnostno območje, znotraj katerega se uporabnik giba. Ko to območje zapusti, dobi skrbnik SMS-sporočilo.

Posebej dobro pa se pametna ura obnese v nujnih primerih. Če uporabnika nenadoma obide slabost ali pade, pritisne na veliko tipko na uri in tako sproži klic na pomoč. Če se prva oseba iz imenika ne javi, ura pokliče naslednjo številko. Če uporabnik ob padcu izgubi zavest, pa ura sama zazna padec in pošlje sporočilo skrbniku.

Kot pravi Marko Banič, direktor družinskega podjetja Inter alarm iz Lenarta s 30-letnimi izkušnjami na področju sistemov za varovanje na daljavo, so s pametno uro sodelovali v pilotnem projektu za testiranje novih rešitev na področju dolgotrajne oskrbe na Koroškem. Izkazala se je za zelo uporabno. 

Prepričan je, da bi s pomočjo pametne ure marsikatera starejša oseba dalj časa samostojno – in tudi bolj kakovostno – živela na svojem domu. Ker pa se na trgu pojavljajo različne naprave in storitve za pomoč starejšim, meni, da bi morala neodvisna strokovna institucija (kot je Institut Jožef Stefan) potrditi minimalna tehnična priporočila za delovanje tovrstnih naprav. Tako bi se uporabnik lažje odločil, katera naprava je zanj najprimernejša. Svojim kupcem so po Baničevih besedah vedno na voljo za pojasnila. Ob nakupu jim naročnik pošlje SIM-kartico, nato uro programirajo in preizkusijo. Cena za uro s polnilcem baterij, ki so ga sami izpopolnili, je 200 evrov, naročnik dobi natančna navodila za uporabo in enoletno garancijo, drugih stroškov pa nima.

A. Ž., fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media