Obnoviti zaupanje

feb. '21

Za slovenske zmage

Morda so mnogi ljudje mnenja, da je pozornost, ki jo je pritegnila zamenjava na mestu predsednika ZDA, pretirana, vendarle velja spomniti, da se s to spremembo lahko veliko spremeni, in to ne samo v Ameriki, ampak tudi drugje po svetu. V Ameriki se je Joe Biden najprej lotil ukrepov, ki naj bi omejili širjenje pandemije, in napovedal množično cepljenje, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in ohranjanje varnostne razdalje. Pri tem je pomembno, da novi ameriški predsednik zahteva, da je cepivo dostopno vsem, torej tudi tistim, ki zaradi pomanjkanja ne zmorejo plačati zdravstvenega zavarovanja. Biden je tudi preklical Trumpovo odločitev o izstopu ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije ter uvedel ponovno spoštovanje sklepov svetovne podnebne konference, na kateri se je svetovna skupnost (tudi ZDA) zavezala zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in tako vsaj omiliti posledice podnebnih sprememb.

Nova ameriška administracija bo imela veliko dela, da bi omilila posledice štiriletnega vladanja Donalda Trumpa. Najbolj izstopa ugotovitev, da je po njegovem odhodu ameriška družba razcepljena, kot je bila v času državljanske vojne. Trump je namreč s svojimi odločitvami vseskozi ustvarjal vtis, da je Amerika žrtev velike zarote, ki naj bi jo oblikovala komunistična Kitajska. Celo koronavirus naj bi bil del kitajske namere oslabiti vodilno vlogo ZDA, še posebej ko gre za najnaprednejšo tehnološko industrijo. Vendar je izplen dokaj skromen. Kitajska je iz gospodarske in zdravstvene krize izšla kot najuspešnejša velesila, Ameriko pa pesti velika recesija, ki grozi s še večjo nezaposlenostjo in upadom gospodarske dejavnosti. Trump je dejansko vseskozi iskal vzroke za neuspeh v domnevnih zarotah, pri katerih naj bi sodelovali njegovi politični nasprotniki. Le-tem je očital, da so mu s prevaro ukradli zmago na volitvah, in taki razlagi volilnih izidov so pritegnili številni od dobrih 70 milijonov Američanov, ki so volili zanj. Nekako po »logiki«, če ne zmagam, potem mi je tekmec ukradel volitve. Tako razumevanje demokracije družbe ne povezuje, nasprotno, vodi v nova razdvajanja in slabí možnosti za reševanje težav, ki jih prinašajo izzivi, kakršen je kriza. Pri tem velja povedati, da sedanje krizne razmere niso nastale le zaradi širjenja pandemije, družbo ogroža tudi »virus« pohlepa. In ta je okužil ves svet.

Tudi naše države sedanja kriza ni obšla. Po nekaterih statističnih podatkih nas je celo najbolj prizadela. Na primer, ko gre za število umrlih med starejšimi. Ukrepi, ki jih je sprejemala vlada, so zamujali, še posebej so bili neučinkoviti, ko je šlo za preprečevanje širjenja okužb v domovih za starejše. Protivirusni ukrepi bi morali temeljiti v prvi vrsti na predlogih strokovnjakov, ne na političnih posledicah, ki jih ima taka ali drugačna odločitev. K sreči vendarle še prevladuje prepričanje, da smo kot družba še zmeraj dovolj povezani in smo sposobni premagati tudi to preizkušnjo. Pri tem pa je očitno, da je med ljudmi močno upadlo zaupanje v vladne odločitve. Da, zlasti v času velike preizkušnje mora oblast skrbeti, da ji bodo državljani zaupali. Če tega ni, potem ljudje dvomijo o smiselnosti še tako utemeljenih odločitev. Še posebej v kriznih razmerah se morajo tisti, ki so nase prevzeli težo odločanja, zavedati, da vodenje pomeni predvsem odgovornost odločati v korist državljanov. 

Evropska komisija je določila kriterije za porabo evropskih sredstev za omilitev posledic, ki jih je povzročila koronakriza. Tako bodo iz evropskih skladov najizdatnejše podprti programi, ki sledijo »zelenim projektom« in najsodobnejši tehnologiji. To med drugim pomeni, da moramo veliko več pozornosti in sredstev namenjati izobraževanju in znanosti. Le družba, usmerjena v razvoj, si lahko zagotovi varnost in razvoj. Kako bomo to dosegli, pa je v največji meri odvisno od pameti in modrosti tistih, ki smo jim zaupali vodenje države. 

Ludvik Škoberne


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media