Čebela – najstarejša zdravilka

Dobro počutje | feb. '21

Ali ste vedeli, da imajo čebelarji zaradi pogostejših čebeljih pikov redkeje težave z revmatizmom? Marsikateri si v čebelnjaku postavijo ležalnik, na katerem med počitkom krepijo svoje zdravje. Pri večurnem bivanju v čebelnjaku namreč vdihujejo zrak (aerosol), nasičen z eteričnimi vonjavami čebelje družine, kar ugodno vpliva na njihovo psihofizično počutje. Krepi jim imunski sistem, ugodno vpliva na težave pri obolenjih dihal in zmanjšuje stres.

»Navadni« ljudje pa si, kot je znano, lahko zdravje učinkovito krepimo že z rednim uživanjem medu in cvetnega prahu. Zdravilne učinke čebeljih pridelkov so poznale že stare civilizacije, znanja so se prenašala iz roda v rod, vendar se zaradi skokovitega razvoja sodobnih medicinskih znanosti in prepričanja, da bodo ta lahko pozdravila bolezenska stanja, zadnjih sto let niso uporabljala. Uradna slovenska medicina tega znanja še vedno ne podpira. Ugodno delovanje čebeljih pridelkov je sicer znano ali dokazano že pri več kot 500 različnih bolezenskih stanjih in težavah.

Zdravilni so tudi čebelji piki, če nanje seveda nismo alergični. Že na prehodu iz 19. v 20. stoletje je mariborski zdravnik dr. Filip Terč ugotovil, da je prav s čebeljimi piki mogoče učinkovito pomagati pri težavah z revmo in drugimi bolečinskimi obolenji. Kot prvi na svetu je v takratni avstrijski medicinski reviji objavil svoje rezultate uspešne uporabe čebeljega strupa za namene zdravljenja ter tako postal pionir sodobnega alternativnega zdravljenja – apiterapije. Svetovna čebelarska organizacija je njegov rojstni dan, tj. 30. marec, razglasila za svetovni dan apiterapije.

Strup, ki pomaga

Najnovejše raziskave se osredotočajo tudi na zdravilne učinke apitoksina, čebeljega strupa. Čebele so ga razvile za obrambo svojega čebelnjaka, ki je bogat vir beljakovin in maščob ter kot tak privlačen za napade živali. Čebelji strup nastaja v strupnih žlezah na koncu čebeljega zadka. Od tam je speljan kanalček do žela, s katerim čebela piči. Njegova količina je odvisna od kakovosti paše in letnega časa. Jeseni in spomladi piki niso tako boleči.

Najbolj znana metoda uporabe čebeljega strupa je apipunktura. Izvajati pa jo mora zdravstvena ekipa v prisotnosti zdravnika. Ta aplicira čebelje pike na določena mesta pri bolniku, nato pa izvede še akupunkturo. Večina obolenj se zelo izboljša že pri 300 pikih, pri kroničnih obolenjih pa stanje izboljšamo v večmesečni terapiji praviloma že po 500 do 600 pikih. Smrtna doza čebeljega strupa je sicer nenaden pik 400 čebel.

Sodobne biokemične analize so pokazale, da čebelji strup, sestavljen v glavnem iz beljakovin, ogljikovih hidratov, mineralov in vode, vsebuje večje število dušikovih spojin. Zaradi svoje pestre sestave ima raznovrstne učinke in skoraj ni organa v našem telesu, na katerega ne bi deloval. Apitoksin je na primer učinkovit pri zniževanju krvnega tlaka, raznih vnetjih, anoreksiji, obolenjih prostate, stanjih po možganski kapi in krepitvi organizma po kemoterapiji. Deluje proti bakterijam, glivicam in virusom ter zavira rast rakavih tumorjev.

Farmacevtska industrija uporablja apitoksin v obliki mazil, krem in injekcij, s katerimi pomaga pri zdravljenju kroničnih bolečin, vnetij, sklepnih obolenj in bolezni srca. Čebelji strup je uporaben tudi pri terapiji pri pacientih z močno alergijo na čebelji strup. Učinkovit je pri terapiji revmatoidnega artritisa in multiple skleroze. Uporaben je tudi v kozmetiki, pospešuje prekrvavitev kože in gladi gube ter ohranja napeto kožo.

Vendar pozor: »Med in drugi čebelji pridelki niso zdravila, so pa pomembna in koristna dopolnila zdravil. Pri uporabi čebeljega strupa moramo biti previdni, saj vsebuje vse mogoče alergene, ki so v zraku, vodi in zemlji, vsebuje tako cvetne pelode kot kemične snovi, ki so posledice onesnaževanja okolja,« poudarja priznani slovenski apiterapevt dr. France Grošelj.

Čebelji pridelki, ki se uporabljajo za boljše zdravje in počutje:
- Med je idealno energijsko hranilo in pomaga pri raznih obolenjih.
- Cvetni prah pomaga pri raznih obolenjih in je pomembno prehransko dopolnilo.
- Propolis kot naravni antibiotik je primeren za pogosta prehladna obolenja, kožna obolenja in obolenja sluznic ter rakasta obolenja.
- Matični mleček se uporablja kot naravni rastni hormon za izboljšanje imunskega sistema pri bolnikih z rakom, rekonvalescentih in kožnih obolenjih. 
- Apitoksin (čebelji strup) se uporablja pri revmatičnih bolnikih, bolnikih z rakom in drugih bolečinskih stanjih.
- Čebelji vosek je učinkovit pri obolenjih ust, žrela, grla in pri prebavnih obolenjih.

Vlado Kadunec


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media