Telesnost je človeška potreba

Dobro počutje | mar. '21

V družbi se o spolnosti pri starejših od 70 in pri gibalno oviranih v času, ko nas golota pozdravlja z oglasov, ko seks prodaja izdelke in ko je v neprimerni obliki žal na voljo celo mlajši populaciji, raje ne bi pogovarjali. Tema se večini zdi neprimerna in pri marsikaterih povzroči nelagodje, kar pa še ne pomeni, da je v resničnem življenju ni.

Ko presežemo 50. leto in korakamo proti upokojitvi, hitimo doživljati še zadnje sladkosti tega sveta. Kajti ko bomo, vsaj tako si to predstavljamo, upokojeni, bomo skrbeli le še za vrt ali vnuke. No, in potem smo kar naenkrat tam, če nam seveda zdravje služi, majčkeno manj okretni in miselno umirjeni, a še vedno z željo po telesni bližini. Dejstvo je, da spolnost ni rezervirana samo za mlade – in ne sme biti. Zakaj bi kar naenkrat nehali biti spolno aktivni samo zato, ker se zdi neprimerno? Moja zdaj že pokojna znanka mi je dala koristen nasvet: kolo vozite, kolikor dolgo ga lahko, in ne naslonite ga na ograjo samo zato, ker ga tudi sosed nima več.

Nikoli prestari za spolnost

Spolna strokovnjakinja dr. Gabrijela Simetinger pravi: »Za seks nismo nikoli prestari; če nehamo prej, je težava v odnosu.« Ugledna članica Evropskega združenja za spolno medicino in Slovenskega seksološkega društva ne pozna tabujev in pacientkam dokazuje, da so pogosto prav stereotipi in pričakovanja družbe tisti, ki med rjuhe zanašajo težave. Ker se ukvarja s področjem, ki je zanimivo, poleg tega pa pomembno z zdravstvenega in splošnega vidika, sodeluje pri več projektih. Lani je na primer v Pragi vodila interaktivno delavnico Spolnost v obdobju staranja in predavala o stiski v spolnosti, ki jo lahko povzroča endometrioza, predstavila je tudi svoje rezultate pri zdravljenju vaginizma. Saj poznate splošno veljavno prepričanje, da je seks samo akt moškega spolnega uda v ženski vagini. Oh, starejši ko ste, bolj ugotavljate, da je še vse kaj drugega. In da ima vsakdo svoj pogled in svoje poti do čutne naslade. In prav je tako. Nikar se tega ne sramujte. Uživajte drug v drugem tako, kot prija obema.

Na vprašanje, da si moški v letih lahko pomagajo z viagro, kako pa naj to storijo ženske, je dr. Gabrijela Simetinger odgovorila, da za ženske velja, da imajo lahko tako dolgo vaginalne spolne odnose, dokler jim uspe najti partnerja za to. Spolnih motenj je sicer pri obeh spolih s starostjo več, a se manj obremenjujemo zaradi njih, manj smo v stiski, če nam nekaj ne uspe. In ljudje niti ne nehajo seksati zaradi starosti, ampak bolj zaradi kakšne kronične bolezni, ki jo prinese starost (sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka ...) in jim to onemogoči. Če nehajo že prej, pomeni, da imajo slab partnerski odnos. A številni kljub temu živijo skupaj še desetletje in več.

Sociolog prof. dr. Ivan Bernik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani že vrsto let raziskuje spolnost. V zadnji raziskavi se je s stotimi ženskami pogovarjal o njihovi spolnosti v mladosti, med odraščanjem in v zrelih letih. »Prva stvar, ki pade v oči pri teh raziskavah, je raznolikost. Ljudje smo tudi na področju spolnosti vsak nekaj posebnega. Pričakujemo, da je bila starejša generacija bolj ukalupljena, ker so bila družbena pravila strožja, pa to ne drži. Razlike med njihovimi izkušnjami so velike, njihove zgodbe se niso ponavljale, bile so zelo enkratne,« je povedal. Kljub temu meni, da je spolnost pri starejših od 70 let slabše poznana in neraziskana.

Usmeril nas je k hrvaškemu kolegu Aleksandru Štulhoferju, profesorju sociologije na Fakulteti za humanistične vede Univerze v Zagrebu, ki je s kolegi spisal nekaj zanimivih strokovnih člankov o spolnem življenju zrele populacije. Omenimo naj raziskavo iz leta 2018, objavljeno v reviji International Journal of Sexual Health, pri kateri so poleg njega sodelovali še strokovnjaki Bente Traeen, Tanja Jurin in Gert Martin Hald. Izvedli so jo med odraslimi, starimi od 60 do 75 let, na Norveškem, Danskem, v Belgiji in na Portugalskem, zanimalo pa jih je, kako se spreminja zanimanje za spolni užitek med starejšimi pari in v kolikšni meri nanj vplivajo značaj, medosebni odnosi in zunanji vplivi. Pri moških so bile osebne lastnosti – predvsem splošno zdravstveno stanje – najpomembnejši dejavnik sprememb spolnega zanimanja in spolnega užitka. Pri ženskah, razen pri Portugalkah, pa se je pokazalo, da so na dinamiko zanimanja za spolnost in spolne užitke najbolj vplivali medosebni odnosi. Ugotovili so, da so dobro zdravje, aktivno spolno življenje skozi celotno življenjsko dobo in čustveni odziv ter povezanost partnerjev med seksom pomembni dejavniki za ohranjanje spolnega zanimanja pri starejših.

Tudi hendikepirani se ljubijo

Da imajo osebe s kakršno koli obliko gibalnega hendikepa enake pravice kot drugi, je res zapisano. A pogosto nerazumljeno v pravem pomenu besede. Ljudem se je življenje gibalno ali kako drugače oviranih nekoliko približalo s programom osebne asistence, ki je zdaj dobro leto urejeno celo z zakonom. Osebni asistenti, ki pomagajo osebam z različnimi invalidnostmi pri aktivnem vključevanju v družbo in samostojnosti, lahko potrdijo, da imajo njihovi uporabniki enake ali podobne želje kot vsi drugi.

»Hendikepirana oseba se skoraj vedno prikazuje kot nesposobna seksualne aktivnosti. Četudi nekateri hendikepi omejujejo individualno seksualno aktivnost ali tisto, kar v naši kulturi velja za normalno spolnost, je predpostavka o hendikepiranih kot nespolnih bitjih napačna in nerealna,« je na spletni strani YHD – društva za teorijo in kulturo hendikepa kot enega od stereotipov v najrazličnejših medijih navedla ena od uporabnic. »Videti je namreč, kot da invalidi nimajo seksualnega življenja,« je med drugim v etičnem kodeksu osebnih asistentov in asistentk YHD zapisal dr. Tomaž Herga, izkušeni psihoterapevt.

Kar seveda ne drži. Zato je ozaveščanje na tem področju izjemnega pomena. Kot nam je pojasnila Maja Čuk Greiner, ki dela v Zvezi društev za cerebralno paralizo v Švici, skušajo s posebnimi programi usposabljanja in izobraževanja pomagati svojim članom in vsem gibalno oviranim osebam pri doživljanju seksualnosti. Njihova prizadevanja gredo v tej smeri; skušajo razviti in uveljaviti predavanja oziroma delavnice o lastni vrednosti in spolni identiteti ter zelo konkretnih stvareh, kot so pristopi osvajanja, partnerstvo in dotik. Razviti splošno zavest o seksualnih željah oseb s hendikepom in uresničitvi le-teh. Poudarja, da je pravica do spolnosti pravica vseh in da moramo vsi imeti možnost izbire, biti zaljubljeni in ljubljeni brez sodb širše družbe. Ponekod po svetu se počasi razvija celo ideja o tako imenovanih surogatih (spolnih partnerjih, ki sodelujejo s spolnim psihologom). A glavno sporočilo je, da ima spolnost mnogo oblik, da je za človekovo zdravje in samopodobo izjemno pomembna. Gotovo je to tema, ki bo naslednjih deset let spreminjala javno debato.

V knjigi Zakaj ljudje seksamo (Why Humans Have Sex) so opredelili kar 237 razlogov, zakaj to počnemo, in jih razdelili v štiri skupine.

V prvi, največji skupini so fizični razlogi, in sicer zmanjšanje stresa, užitek, telesna zaželenost in iskanje izkušenj. V drugi skupini so razlogi za dosego ciljev: materialna sredstva, status, maščevanje, koristoljubje. Šele na tretjem mestu so čustveni razlogi: ljubezen, predanost, izražanje. V četrti, kar veliki skupini, pa je kot razlog navedena negotovost. To pomeni, da se v spolnost spustimo za dvig samozavesti, kot obveznost, pritisk ali za varnost v nekem odnosu, v smislu »bom malo potrpela, da obdržim to varnost, status«.

Monika Kubelj, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media