Bolj zdrava živila slovenskih proizvajalcev

Dobro počutje | mar. '21

Inštitut za nutricionistiko je že sedmo leto zapored izbral inovativna živila, ki imajo bolj ugodno prehransko sestavo, torej vsebujejo manj soli, sladkorjev in nasičenih maščob ter več prehranskih vlaknin, sadja in zelenjave. Osem izdelkov, ki so v svojih kategorijah izstopala, bo lahko nosilo nalepko »inovativno živilo 2021«.

Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko in Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina. Mercator IP je prejel nagrado za izdelke iz linije Minute, in sicer za izdelke iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo, Žito pa za linijo brezglutenskih kruhov Be free. Med pijačami je Malinca v sodelovanju s podjetjem BeLife prejela nagrado za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline. Proizvajalce je inštitut posebej povabil k razvoju polnozrnatih izdelkov, nagrado je prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh. Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.

V izboru lahko sodelujejo izdelki, ki so proizvedeni v Sloveniji in so se že v lanskem letu pojavili na trgu. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je izrazil zadovoljstvo, da industrija izboljšuje sestavo živil in zmanjšuje količino sladkorja, maščob in soli v izdelkih. Vendar je opomnil, da bomo k zdravju pripomogli le, če bomo začeli posegati po izboljšanih izdelkih.

Raziskave sicer kažejo, da so se v zadnjem letu nakupovalne navade potrošnikov spremenile. Nakupe hrane bolj načrtujejo, povečalo se je tudi zanimanje za lokalno pridelano hrano. Mnogi lokalni dobavitelji so se v času epidemije še bolj povezali z živilsko industrijo in trgovskimi verigami, zato je na trgu več kakovostnih slovenskih izdelkov.  

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media