LJUBKO ROŽNATO

Prosti čas | apr. '21

Iz koška ročnih del

Za male navihanke bodo babice skvačkale in spletle ljubek rožnato-bel pulover in rožnato kvačkano kapico.

Velikosti: 92–98 (od 2. do 3. leta) in 104–110 (od 4. do 5. leta). Opisi za 104–110 so v oklepajih.

Potrebujemo: po 100 g bombažne preje v beli in svetlo rožnati barvi, 150 g rožnate bombažne preje; kvačko št. 3 in pletilke št. 4.

Vzorci. Osnovni vzorec na 7 petljah: kvačkamo po vzorčni risbi. Ponavljamo vzorčno enoto (VE) po širini in od 2. do 5. vrste v višino. Ponavljamo po 1 rožnato in 1 belo progo. Zobci: *3 verižne petlje, 1 polgosta petlja v 1. verižno petljo, preskočimo 1 petljo prejšnje vrste, 1 polgosta petlja v naslednjo petljo*. Ponavljamo od * do *. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje.

Poskusni vzorček: 21 petelj in 10 vrst kvačkanega vzorca je 10 x 10 cm; 26 petelj in 36 vrst gladkih desnih petelj je 10 x 10 cm.

Hrbtni del: s svetlejšo rožnato prejo skvačkamo 72 (79) verižnih petelj + 2 verižni petlji za obračanje in kvačkamo osnovni vzorec v dveh barvah. 19 (22) cm od začetka dela začnemo snemati na obeh straneh za rokavna izreza. V vsaki vrsti pustimo nepokvačkane 1-krat po 3 petlje, 1-krat (2-krat) po 2 petlji in 3-krat (4-krat) po 1 petljo. 15 (16) cm od začetka rokavnih izrezov pustimo pri miru sredinskih 24 (25) petelj za vratni izrez in končamo vsako stran posebej. 17 (18) cm od začetka rokavnih izrezov delo končamo.

Sprednji del: kvačkamo kot hrbtnega, le s koničastim izrezom. 5 (6) cm od začetka rokavnih izrezov pustimo sredinsko petljo nepokvačkano. Nato kvačkamo vsako stran posebej. Za koničasti izrez pustimo v vsaki vrsti 12-krat po 1 petljo nepokvačkano. Delo končamo na isti višini kot hrbtni del.

Rokav: s temnejšo rožnato prejo nasnujemo 62 (68) petelj in pletemo gladke desne petlje. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh v vsaki 10. vrsti 6-krat (8-krat) po 1 petljo in v vsaki 6. vrsti 2-krat (0-krat) po 1 petljo. 22 (25) cm od nasnutka začnemo snemati za rokavno okroglino. Na obeh straneh zazankamo petlje v vsaki 2. vrsti takole: 1-krat po 5, 1-krat po 4, 1-krat po 3, 9-krat po 1, 1-krat po 3, 1-krat po 4 in 1-krat po 5. Preostale sredinske petlje zazankamo 8 cm od začetka rokavne okrogline.

Izdelava: kvačkane in pletene dele rahlo navlažimo, oblikujemo po krojih in pustimo, da se posušijo. Sešijemo ramenske šive. Sešijemo stranske in rokavne šive. Rokavni okroglini rahlo nadržimo in rokave všijemo v rokavni odprtini. Spodnja robova rokavov in vratni izrez obkvačkamo z 1 vrsto gostih petelj in 1 vrsto zobcev.

Kapica

Velikost: obseg glave 50 (54) cm.

Izdelava: skvačkamo 107 (114) verižnih petelj + 2 verižni petlji za obračanje. Kvačkamo 9 vrst osnovnega vzorca in 2 vrsti šibičnih petelj. Pri tem v vsaki vrsti snemamo po 10 enakomerno porazdeljenih petelj. Kapico sešijemo zadaj po sredini.

Osnovni vzorec

VE

Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 polšibična petlja

= 1 šibična petlja

= 1 dvojna šibična petlja

= 1 šibična petlja v polšibično petljo, 2 verižni petlji, 1 dvojna šibična petlja v isto vbodno mesto kot šibična petlja in jo napol odkvačkamo (na kvački 2 zanki), 1 napol odkvačkana šibična petlja v naslednjo 3. polšibično petljo, 1 napol odkvačkana dvojna šibična petlja v naslednjo 3. polšibično petljo, nato odkvačkamo skupaj 3 zanke na kvački, 2 verižni petlji, 1 šibična petlja v isto vbodno mesto kot prejšnja dvojna šibična petlja.

Rdeče cvetke

Prtiček z rdečimi cvetkami nas očara zaradi svoje preproste ljubkosti.

Za prtiček potrebujemo 52 x 52 cm belega platna, za vezenje pa rdečo in zeleno prejico.

Prtiček okrog in okrog zarobimo s polcentimetrskim robom. Obrobimo ga z ravnimi vbodi, ki so visoki 4 mm in med seboj oddaljeni 1 cm. Izvezemo jih s petimi nitmi zelene deljive prejice. Nato vmes med ravnimi zelenimi vbodi vezemo še zančni vbod z rdečo prejico. Pokončni vbodi merijo 8 mm.

Platno prepognemo čez sredino po dolgem in počez ter zgibe prešijemo s sprednjimi vbodi. Cvetlični vzorec prerišemo na svileni papir in označimo sredino. Svileni papir z vzorcem in označeno sredino položimo na označeno sredino na blagu. Vmes vložimo kopirni papir za tkanine in vzorec skrbno prerišemo. Ponovimo še trikrat, pri tem vzorec vsakokrat zrcalno prerišemo, tako da ga smiselno sestavimo v celoto.

S tremi nitmi deljive zelene ali rdeče prejice vezemo stebla in obrobo cvetnih lističev s stebelnimi vbodi, listje in notranjost cvetnih lističev pa z ravnimi vbodi. Manjše cvetove vezemo z marjetičnimi, ravnimi in vozličastimi vbodi. Z njimi izvezemo tudi bunčice.

¼ vzorca v naravni velikosti

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media