Unikati izpod spretnih rok

Prosti čas | apr. '21

Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

 Svilena reciklonka

Nikoli ni zares odšel, zagotovo pa se je zadnje čase še globlje zasidral v naših srcih. Rutni vzorec. Oblikovalski dvojec Dolce & Gabbana je v svojih kolekcijah prikupno obseden z njim. Svilene rute z žametnim odbleskom, ki jih odlikuje bogato barvita eksotična figuralika, so me navdihnile za svileno reciklonko v slogu kimona. Kupila sem dve enaki in dve različno vzorčasti veliki ruti, jih sestavila in nato ukrojila. Res, precej natančnosti je potrebno, da pri tem ujameš vzorec in dekorativne rutne bordure. Je pa zato končni izdelek navdušujoč, kot bi prišel iz modnega hrama D&G!    

Zapeljiva kot rusalka

Lahko bi bila kot mitološka vodna vila z belo kožo kot mesečina in prelepim glasom, s katerim je začarala mimoidoče. Prelestna modna rusalka v podobi bele bluze morda začara tudi vas, da si jo ustvarite kar sami. Bombažna bluza je čakala nekje v zgornjem kotu omare. Za plemeniti presežek pa se je z veseljem žrtvoval ročno kvačkani prtiček iz belega kvačkanca. 

Izdelava je preprosta. Kvačkanino položite na bluzo, izrežite želeno linijo, jo pritrdite in nato z gostim cikcakastim šivom prišijte na tkanino, ki jo nato odrežete v slogu rišeljeja.   

Nazaj v cvetlični raj

Narava se odeva v cvetje ... Zakaj ne bi zacvetela tudi vaša stara bela obleka, rahlo spominjajoča na Diorjev »new look« s črnim cvetjem na snežno beli podlagi? Malce daljši obhod po trgovinah z metrskim blagom je obrodil sadove – blago s cvetličnim vzorcem, ki spominja na tiste legendarne nabrane in prepasane obleke iz petdesetih let. Izrezala sem poljubne motive in jih s cikcakastimi šivi prišila na obleko. Ni dragoceni Dior, je pa dragoceni domači unikat.

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media