Razstava, ki je ni bilo

Druženje | apr. '21

Na srečanju rokodelk je vedno živahno

 Društvo upokojencev Medvode ima zelo aktivno skupino za ročna dela. Že več kot štirideset let se 20 do 30 članic druži ob torkovih popoldnevih in ustvarja. Začelo se je s pletenjem, kvačkanjem in vezenjem, zadnja leta pa smo posodobile program.

Obiskovale smo razne razstave ročnih del, sejme in predstavitve drugih društev, se udeleževale različnih delavnic, tudi Delfinovih, učile smo se prek spleta. V zadnjih letih smo v društvu organizirale več kot petdeset delavnic, vsake se je udeležilo najmanj pet članic, a bilo nas je tudi že petindvajset. Izdelovale smo rože iz različnih materialov, se učile polstiti volno, risale slovenske tradicionalne motive na steklo, reciklirale stara oblačila, plastične vrečke in papir, izdelovale nakit različnih slogov in iz raznovrstnih materialov, delale šivane slike, iz ostankov blaga šivale pajacke, pletle otroške igračke, risale na svilo in še in še. Za vsako novo leto izdelamo voščilnice za potrebe društva, vsako leto drugačne in v drugi tehniki. Tiste, ki se ne udeležujejo delavnic, pletejo in kvačkajo oblačila. Že več kot deset let vsako leto spletemo skoraj dvesto copatkov za novorojenčke. Imamo tudi uspešen slikarski krožek in pridne slikarke. Z manjšimi razstavami redno sodelujemo na občinskih prireditvah in dogodkih, ki jih organizirata ZDUS in KTK, kjer z drugimi rokodelkami izmenjujemo dragoceno znanje in izkušnje.

Vsakič malo drugače …

Vse, kar čez leto naredimo, rade pokažemo. Že tradicionalna je razstava v marcu v Knjižnici Medvode, ki je vsako leto na drugačno temo. Nanjo se začnemo pripravljati že jeseni. Ena od zanimivejših je bila leta 2018 z naslovom V barvah medvoškega grba, kjer so bili čisto vsi izdelki (pletena in kvačkana oblačila, risbe na svilo, nakit, šopki in okraski in celo slike, ki so jih naslikale slikarke) samo v treh barvah občinskega grba. Na razstavi leta 2019 z naslovom Iz starega novo pa so bili vsi izdelki reciklaža različnih materialov – od volne, starih oblačil, starega papirja do plastike. Leta 2013 pa smo na primer razstavile samo okrasne blazine, narejene v različnih tehnikah, pletene, kvačkane, poslikane, svilene, čipkaste. Vsako leto se trudimo, da bi bila naša razstava malo drugačna in da bi pri ustvarjanju uživale in pokazale, kaj vse znamo.

Priprave na zadnjo razstavo so se začele kot običajno. Na eni delavnici smo obnovile znanje polstenja in polstile nakit in pirhe, na drugi smo šivale pajacke iz blaga in pletle živalce. Pletilje so spletle in nakvačkale unikatna oblačila v veselih barvah, slikarke so narisale slike s cvetličnimi temami, da bi bila razstava čim bolj vesela. Na žalost je epidemija preprečila odprtje in tako je naša lanska razstava cel mesec samevala v zaprti medvoški knjižnici. Zato smo se odločile: ko se bomo lahko spet družile, bo nastala razstava izdelkov, narejenih samo doma. Komaj čakamo!

Majda Tratar, fotografije: arhiv DU Medvode


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media