Poper ne preprečuje okužbe

Dobro počutje | apr. '21

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije ugotavljajo, da se med ljudmi širijo napačne in škodljive informacije o virusu SARS-Cov-2 in bolezni, ki jo povzroča. Zato so na spletu objavili vrsto svaril pred napačnimi informacijami.

Novi koronavirus ne more potovati po radijskih valovih oziroma mobilnih mrežah. Širi se tudi v deželah, kjer te tehnologije nimajo. Virus se širi predvsem kapljično, če okužena oseba kašlja, kiha ali govori. Ljudje se lahko okužijo tudi, če se dotikajo okuženih površin in nato svojih ust, nosu ali oči.

Pitje alkohola vas ne ščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Koncentracija alkohola v razkužilih, ki jih uporabljamo za roke, je mnogo višja kot v alkoholnih pijačah. Pitje visokokoncentriranega alkohola zelo škoduje zdravju.

Za zdaj še nimamo dokazov, da bi uživanje česna preprečevalo okužbo z novim koronavirusom. Pretirano uživanje česna škoduje zdravju.

Z merilci telesne temperature ugotavljamo, ali ima oseba zvišano temperaturo, ne moremo pa z njimi ugotoviti, ali je oseba zbolela za covidom-19.

Dodajanje popra v hrano ne preprečuje okužbe z novim koronavirusom. Pred okužbo se najbolj zavarujete, če dosledno vzdržujete vsaj meter medsebojne razdalje in če si redno in natančno umivate roke. K večji odpornosti telesa proti okužbi prispevata tudi uravnotežena prehrana in redna telesna dejavnost.

Antibiotiki delujejo proti bakterijam, ne pa proti virusom. Covid-19 je virusna bolezen, zato so antibiotiki proti njemu neučinkoviti. V bolnišnicah jih bolnikom s covidom-19 dajejo le, če sumijo, da gre za dodatno bakterijsko okužbo, ali pa to skušajo preprečiti.

Ni razlogov za prepričanje, da mraz uničuje novi koronavirus. Normalna telesna temperatura je med 36,5 in 37 stopinjami Celzija ne glede na zunanjo temperaturo ali vreme. Najučinkovitejši način zaščite proti okužbi je pogosto umivanje rok z robčkom z vsebnostjo alkohola ali z milom in vodo.

Sušilniki za roke niso učinkoviti pri uničevanju virusa. Ko si roke umijete, jih obrišete s papirnato brisačo ali osušite s sušilnikom. Ultravijolične luči ne smete uporabljati za dezinfekcijo rok ali drugih delov telesa, ker UV-sevanje poškoduje kožo in oči.

Dexamethason, kortikosteroid, ki ga uporabljamo zaradi njegovega protivnetnega učinka in ker zmanjšuje imunski odgovor organizma, mora biti rezerviran za bolnike, ki ga najbolj potrebujejo. Pri bolnikih z blažjimi simptomi ne prinaša izboljšanja bolezni. Pri določenih bolnikih s covidom-19, ki so na ventilatorjih, 6 mg deksametazona dnevno v 10 dneh izboljša njihovo zdravje.

Sposobnost zadržati dih za deset sekund ali več, ne da bi zakašljali ali se počutili slabo, ne pomeni, da nimate covida-19 ali katere druge pljučne bolezni. Najpogostejši simptomi covida-19 so suh kašelj, utrujenost in povišana telesna temperatura. Bolezen se lahko razvije v pljučnico. Najboljša diagnostika covida-19 je laboratorijski test.

Prhanje ali kopel z vročo vodo ne prepreči okužbe z novim koronavirusom. Sončenje ali izpostavljanje vročini nad 25 stopinjami Celzija vas prav tako ne bo obvarovalo pred okužbo.

Redno vbrizgavanje solne raztopine, ki jo uporabljamo ob običajnem nahodu, v nos ne preprečuje okužbe z novim koronavirusom.

Novi koronavirus se širi povsod, tudi v deželah z vročim in vlažnim podnebjem.

Do zdaj ni dokazov, da bi komarji prenašali virus.

Prehranski dodatki, kot so cink ter vitamina D in C, so pomembni za dobro delujoč imunski sistem in igrajo pomembno vlogo pri promociji zdravja in dobrega počutja. Za zdaj še ni usmeritev o uporabi prehranskih dopolnil pri zdravljenju covida-19.

Virus se ne prenaša pri plavanju. Razdaljo enega metra pa je treba vzdrževati tudi pri plavanju. Ko pridete iz vode, uporabljajte masko, vzdržujte razdaljo in kihajte ali kašljajte v robček ali notranjo stran komolca.

Do zdaj ni dokazov, da bi se virus prenašal s čevlji. Priporočamo pa, da sezuvate čevlje pred prostori, kjer so majhni otroci, ki se plazijo po tleh.

Prevedla in priredila: dr. Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media