Zasaditve v barvi sonca

Prosti čas | apr. '21

Te rože imajo rade jutranje sonce.

Barvni inštitut Pantone je za letošnji modni trend izbral rumeno barvo, ki bo zagotovo opazna na številnih področjih. Pridružujejo se ji še drugi odtenki iz narave. Zemeljski odtenki, barve listja, morja, kremno bela in siva kar kličejo po kombiniranju z rumeno cvetočimi cvetlicami. V rumeni barvi lahko posadite cvetlične lonce, viseče košare in cvetlične gredice. 

Pred začetkom sajenja se moramo odločiti, kako bogato zasaditev želimo imeti. Vrtnarji poznamo namreč dve osnovni načeli sajenja. Pri aranžmajski ali dekorativni zasaditvi uporabimo rastline, ki jih na gosto sadimo drugo ob drugi, da dosežemo takojšen učinek. To nam pride prav, kadar želimo olepšati teraso ali okrasni vrt zaradi bližnjega dogodka, kot sta poroka ali praznovanje.

Največkrat pa sadimo klasično, ko med rastlinami puščamo dovolj prostora, da imajo vse leto možnost za razrast. V 40 centimetrov velika korita po navadi sadimo dve do tri rastline, v 50-centimetrska korita tri do štiri, v 60-centimetrska štiri do šest, v največja, tj. 80-centimetrska korita, pa šest do osem rastlin. Ob nakupu večjih kakovostnih sadik bomo potrebovali kakšno manj. Vendar upoštevajte, da ni pomembna samo dolžina korita, ampak koliko zemlje je v koritu, da bo rastlina imela dobre življenjske pogoje. Preden odidemo po nakupih, si pripravimo seznam, kaj potrebujemo, in zapišemo velikost korit, ki jih želimo posaditi. To bo dobro izhodišče, da nam bo vrtnar lahko svetoval. Cvetlično korito bo uravnoteženo posajeno, če bomo za sajenje na sredini izbrali katero od pokončnih rastlin, na primer trave, ob straneh pa takšne z okroglasto rastjo. Za sprednji del izbiramo prevešajoče se rastline, če nas njihova rast seveda ne ovira.

Brez odstranjevanja cvetov

Z odstranjevanjem cvetov ne bomo imeli veliko dela.

Chrysocephalum apiculatum 'Desert Gold', ki je na sredini zasaditve, imenujemo s slovenskim imenom puščavska roža. Kombinacija sivih listov in rumenih cvetov, majhnih kot gumbki, je kot ustvarjena za letošnjo modo. Nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje dodatnega odstranjevanja cvetov, se lepo kombinira s črnooko suzano Thunbergia alata 'Yellow'. Razgibana plezava rast sama poskrbi za mešanje različnih velikosti cvetov, ki popestrijo zasaditev.

Na levi je osvežujoča barva petunije 'Banana Candy' in na desni po medu dišeči grobeljnik Lobularia maritima 'Snow Princess'. Obe imata podobno rast, zato ju lahko uporabimo. Okoli takšne zasaditve se bo veliko dogajalo, saj bo prava paša za čebele in metulje, zato ne bo nikoli samevala.

Za jutranje sonce

Coleus scutellarioides 'Caprinha' na sredini vam je bolj znan kot kopriva, saj smo jo še pred leti gojili v stanovanju kot sobno lončnico. Zeleni listi s sredinsko žilo se lepo ujemajo z drobnocvetno nemesijo iz rodu Nemesia strumosa Sunsatia Plus 'Pomelo'. Ta zelo zgodaj cveti, zato bo, še preden se druge rastline dobro razrastejo, lepa popestritev. Če se bo sredi poletja malo oddahnila od cvetenja, ji bodo dajali podporo rumena viseča petunija na levi, nenehno cvetoč drobnocvetni mleček Euphorbia 'Diamond Frost' na desni in milijonski zvončki Calibrachoa Cultivars Aloha Kona 'Yellow'.

Veter jim ne škoduje

Marjetice iz rodu Osteospermum Summersmile 'Yellow' redko izbiramo za mešane zasaditve, čeprav nam zagotavljajo dolgotrajno cvetenje. Primerne so za zapolnitev sredine v zasaditvah, če so najvišja rastlina v njej. V nasprotnem primeru z njimi zaključimo zasaditev. Od novih sort mrkača Bidens ferulifolia, ki ga vidimo na koncih cvetličnega korita, lahko pričakujemo zelo veliko. Njegova domovina je Mehika, kjer je bolj znan kot trpežen plevel. Kompaktna rast ni običajna, saj bomo našli tudi visečega. Prevešajoči se temni strukturni rastlini poudarita svetle cvetove. Levo spredaj je deteljica Trifolium repens 'Quadrifolium Purpureum', ki spada med prezimne trajnice. Desno pa Ipomea batata 'Midnight Lace', ki je sorta okrasnega ozkolistnega krompirja. Zasaditev je primerna tudi za sončno vetrovno lego, saj so vse rastline dovolj močne, da jih veter ne bo polomil.

Taka zasaditev bo kljubovala vetru.

Za sajenje izberite specialen substrat za mešane cvetlične zasaditve. Ustrezni substrati vsebujejo pravilno razmerje hranil, ki so še posebej pomembni za začetno rast rastlin, ko jih še ne smemo gnojiti. Če bomo izbrali kakovosten substrat, se nam bo to čez leto obrestovalo, ker bodo rastline občutno manj zbolevale.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media