ZGODILO SE JE APRILA

apr. '21

Prvega aprila 1902 so za promet odprli odsek železniške proge Trst–Koper–Buje, 15. decembra pa je vlak zapeljal vse do Poreča. Ozkotirni progi so domačini rekli Istrijanka ali vinska oziroma vinogradniška železnica, zdaj je bolj znana kot Parenzana (Porečanka).

V Mariboru je 4. aprila 1883 zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem. S 36 žarnicami so razsvetlili Scherbaumov parni mlin. To se je zgodilo le štiri leta po izumu prve Edisonove žarnice na ogleno nitko. A do množične uporabe elektrike je bilo še dolgo, saj je bila za večno ljudi predraga.

4. aprila 1968 je bil v Memphisu v ZDA umorjen Martin Luther King, borec za pravice temnopoltih in dobitnik Nobelove nagrade za mir leta 1964. Baptistični duhovnik je 13 let vodil gibanje za državljanske pravice, ki si je za doseganje socialne pravičnosti v družbi prizadevalo s kombinacijo Jezusovega sporočila (ljubite svoje sovražnike) in gandijevske metode (nenasilnega odpora). 

5. aprila 1692 se je v Piranu rodil italijanski violinist in skladatelj Giuseppe Tartini, eden največjih violinistov svoje dobe.

France Prešeren je 14. aprila 1836 v samozaložbi izdal pesnitev Krst pri Savici, ki jo marsikateri štejejo za slovenski nacionalni ep.

»Tu je nov svet, tu je paradiž!« je vzkliknil Luka Čeč, pomožni svetilničar, ko je 14. aprila 1818 odkril najlepše rove Postojnske jame. Potreboval je kar nekaj poguma, da je po prečno položeni lestvi in deski premostil reko Pivko, nato pa splezal čez skale v temno notranjost, da bi obesil transparent z napisom dobrodošlice ob napovedanem obisku avstrijskega cesarja Franca I. in njegove žene. Čeč je našel tudi hroščka drobnovratnika, in tako so ugotovili, da v jami živijo živali.

Peti dan plovbe, natančneje 14. aprila 1912, je na svoji prvi čezoceanski plovbi iz Southamptona v New York potonil parnik Titanik. Od 2224 potnikov in članov posadke je preživela manj kot tretjina.

Leta 2001 je Svetovna organizacija za intelektualno lastnino 26. april razglasila za svetovni dan intelektualne lastnine. Na ta način so želeli počastiti prispevek inovatorjev ter umetnikov k razvoju družbe.

Pred osemdesetimi leti, natančneje 26. aprila 1941, je Adolf Hitler obiskal Maribor in ukazal, naj z vsemi sredstvi naredijo Štajersko nemško.

26. aprila 1986 se je v elektrarni Černobil pri Pripjatu v Ukrajini (takrat je bila še del Sovjetske zveze) ob eksploziji jedrskega reaktorja zgodila najhujša jedrska nesreča do zdaj. Velika območja Ukrajine, Belorusije in Rusije so bila kontaminirana, zaradi sevanja so ljudje umirali še desetletja po nesreči.

George Washington je 30. aprila 1789 postal prvi predsednik Združenih držav Amerike.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media