Učinkovita pomoč prezimljenim lončnicam

Prosti čas | apr. '21

Ovojnice izleženih jajčec murnovega kaparja. Temna pika kaže na samičko pod zaščitni pokrovčkom, ki je prezimila.

V času, ko nam prenizke temperature preprečujejo resno delo na vrtu, poskrbimo za lončnice, ki so prezimile. Najprej jih natančno preglejmo. Od listov, stebel do koreninskega sistema. Pogosto opazimo škodljivce, kot so kaparji. Pokažejo se tudi zametki uši, če je bilo v prostoru pretoplo, in kot posledica še sajavost.

Za zatiranje kaparja imamo nekaj enostavnih in več ali manj uspešnih metod. Rastline enostavno obrišemo in tako odstranimo kaparje. Biti pa moramo pozorni, ker se pogosto poznajo sledi kaparjev samo po praznih srajčkah oziroma ovojnicah izleženih samčkov od jeseni. Samice pa prezimijo v nekakšnih pokrovčkih temnejših barv, ki običajno vsebujejo tudi dele rastline, da je barva teh pokrovčkov čim manj opazna.

Naslednja stopnja je, da rastline v toplem vremenu prenesemo na prosto in jih poškropimo z belim oljem, ki škodljivce zaduši. Vendar moramo rastline dobesedno obliti s pripravkom. V ta namen lahko uporabimo Belo olje, Frutapon ipd. To so atomizirana mineralna ali rastlinska olja, ki niso strupena. Namenjena so biopridelavi, torej lahko brez strahu poškropimo tudi rastline, ki jih uporabljamo za prehrano. Treba jih je le temeljito oprati. Kupimo pa lahko tudi kombinirane pripravke, ki jim je dodan bakrov pripravek, ki deluje tudi kot fungicid, in ta preprečuje in zdravi rastlinske bolezni, ali pa je dodan insekticid, ki škodljivce še bolj zanesljivo zatre.

Tako smo preprečili nadaljnji propad rastlin. Zdaj pa jim moramo pomagati, da se revitalizirajo. Da začnejo dihati in se pripravljati na rast in cvetenje.

Kaj pomaga pri revitalizaciji

Človeško življenje ohranja hrana v obliki ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, mineralov, vitaminov ter aminokislin in podobno je tudi pri rastlinah. Dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, železo, cink, baker, bor so osnovni vir hrane. Aminokisline, ki jih je 24, pa so dokaj neznane. Vsaka aminokislina ima svojo nalogo. Dovolj je, da vemo, da nekatere pomagajo rastlinam, ko so poškodovane (polomljene, poškodovane od mraza, vročine, suše, napada žuželk in rastlinskih bolezni). Nekatere pomagajo tako, da rastlina prenese za približno pet stopinj nižjo temperaturo in ne pozebe, ker aminokisline spreminjajo presnovo celic v rastlinah. Te se v mrazu preprosto zaprejo, dokler nevarnost ne mine. Podobno je v suši in pri pomanjkanju vode. Nekatere pospešujejo nastanek cvetnih nastavkov, druge boljše dozorevanje in tretje razrast koreninskega sistema in rast.

Kapar na spodnji strani limoninega lista

Na trgu najdemo različne pripravke za pomoč rastlinam, med učinkovitejšimi sta Medicoplant Amin, ki ima blago kislo osnovo, in Medicoplant Algesin, ki ima blago bazično osnovo. Ta dva preparata predstavljata kar dobro razmerje med kakovostjo, učinkovitostjo in ceno. Oznaka med kislo in bazično osnovo za vsakdanjo uporabo niti ni tako pomembna, do izraza pa pride takrat, ko želimo rastlinam zaradi napada rastlinskih bolezni in škodljivcev pomagati z dodatki fungicidov in insekticidov. V navodilih teh preparatov moramo preveriti, kateri ima bazično in kateri kislo delovanje. To je pomembno zato, da se med seboj ne mešata bazično delovanje enega in kislo delovanje drugega. V nasprotnem primeru dobimo grudice, zato slabše učinkuje. Ko želimo rastlino poškropiti in tako dodajati prek listov v rastlino, lahko nastale grudice zamašijo šobe škropilnice.

Po drugi strani pa sredstvo Medicoplant Amino vsebuje vse aminokisline in je res učinkovito. Sredstvo Medicoplant Algesin pa je izdelano iz alg in prav tako vsebuje nekatere aminokisline in tudi organsko maso, ki pa vpliva na rast in življenje ter vitalnost rastline. Pozimi se je količina organske snovi v zemlji prezimljene rastline zmanjšala do te mere, da že ogroža gradnjo celic rastline. Najlažje ji pomagamo, če ji dodamo Algesin. Oba navedena preparata dodajamo rastlinam izmenično in ju ne mešamo med seboj zaradi že omenjenih dejstev glede bazičnosti in kislosti. Rastlinam ju dodajamo tri- do štirikrat na pet dni do enega tedna z zalivanjem ali škropljenjem. V tem primeru preidejo snovi v rastlino skozi liste.

Ta način je dober tudi takrat, ko bomo konec aprila lončnice presajali. Da zmanjšamo šok, en teden pred presajanjem spet uporabimo Medicoplant Amino ali Medicoplant Algesin. Ob presajanju novo zemljo zmešamo z Bioorganikom v briketih ali prahu v razmerju 1 : 20. Ta bo pomagal, da rastline razvijejo boljši in večji koreninski sistem, ki je osnovni pogoj, da rastlina dobro uspeva, saj večino hrane počrpa skozi koreninski sistem. S takim pristopom so rastline dobile vse potrebno za uspešno celoletno rast in takrat bo naš trud bogato poplačan.

Zdaj pa še na vrt

Tudi na vrtu je že čas, da se lotimo del. Če smo prejšnjo sezono imeli probleme s strunami in bramorjem, pri lopatenju uporabimo gnojilo Strunal, ki ima dvojno vlogo. Gnoji z dušikom in kalcijem ter hkrati pri razpadanju s pomočjo vlage razkuži zemljo. Seveda pa moramo upoštevati dejstvi, da je vreme dovolj toplo in zemlja dovolj ogreta. To je namreč prvi pogoj, da strune pridejo v zgornjo plast zemlje, drugi pogoj pa je, da je zemlja dovolj vlažna. Ker Strunal vsebuje dušik in kalcij, nam zemlje ni treba apniti. Deset do 14 dni po uporabi Strunala lahko začnemo sejati in saditi tako, da najprej površino potrosimo z Bioorganikom, ga z okopavanjem vdelamo v zemljo ali pa z grabljami razgrabimo in ga tako zmešamo z zemljo.

Če strun ni, nam Strunala ni treba uporabiti. Pri lopatenju zemlji dodajmo le Bioorganik, razgrabimo in sadimo ter sejemo. Če je zemlja suha, po sejanju in sajenju ne pozabimo zaliti in naše grede bodo kmalu ozelenele.

S sajenjem krompirja ne hitimo preveč. Zemlja mora biti dovolj topla. Hitreje pa bo pokukal na plano, če ga pred tem nakalimo tako, da posodo z gomolji pustimo v svetlem in primernem prostoru. Gomolji bodo pognali čvrste poganjke, ki bodo skrajšali rast tudi za 14 dni. Seveda pa pazimo, da mladih poganjkov ne polomimo. Za uspeh pri vzgoji in pridelavi krompirja je zelo potreben kalcij, in če smo uporabili Bioorganik ali Strunal, smo ga zemlji že dovolj dodali. 

Besedilo in fotografiji: Franc Grošelj


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media