Življenje je posvetila kmetovanju in petju

Zgodbe | apr. '21

Slava Horvat

Slava Horvat iz Bogojine je v svojem 90-letnem življenju marsikaj doživela. Bili so vzponi in padci, a kot pravi, so jo vera, upanje in pesem vedno držali pokonci.

Na jesen življenja si čas krajša s pletenjem izdelkov, rada pa tudi rešuje križanke in si tako obnavlja znanje z vseh področij. Ponosna je na dve hčerki, v veliko veselje pa so ji štirje vnuki in šest pravnukov. Še vedno pa si doma najde kakšno opravilo, saj ni vajena sedeti križem rok.

Z družino so dolga leta kmetovali, redili so govejo živino ter prašiče, na polju so pridelovali vse vrste poljščin od pšenice, rži do koruze in krompirja, na domačem vrtu je Slava pridelala vso zelenjavo. Treba je bilo trdo delati, pravi, saj pomoči drugih ni bilo pričakovati. A prišli so časi, ko samo od obdelovanja zemlje niso mogli živeti, mladi so se zaposlovali v tovarnah in tudi Horvatovi so opustili kmetovanje. Slava se še spomni dne, ko so s cmokom v grlu leta 1993 iz hleva prodali zadnjo žival.

Kot vedno v življenju ji je v temnih dneh pomagala pesem, ki jo spremlja na vsakem koraku. Rada se spomni časov, ko so se ob večerih v topli kuhinji zbrali sorodniki, prijatelji in znanci pri luščenju bučnega semena in drugih kmečkih opravilih in ni nikoli manjkala lepa domača pesem. Pred mnogimi leti je bila Slava Horvat med ustanoviteljicami ženskega pevskega zbora Marjetice, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Moravske Toplice. Nastopale so na različnih prireditvah v občini Moravske Toplice in drugih prekmurskih krajih ter domovih starejših občanov. Že 75 let pa poje tudi v cerkvenem pevskem zboru župnije Bogojina. Če ji bo zdravje dopuščalo, bo še pela, saj pravi, da se v druščini pevk dobro počuti in komaj čaka, da se spet srečajo in zapojejo skupaj.

Besedilo in fotografija: Jože Žerdin


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media