KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | apr. '21

Dobrodošlo zdravljenje doma

Slovenskim bolnikom so v večini dostopna vsa sodobna biološka zdravila. So varna in učinkovita, še posebej pa lajšajo življenje kroničnih bolnikov, ker si jih lahko sami aplicirajo doma. Kot so poudarili na novinarski konferenci o prihodnosti biološkega zdravljenja, imajo s takimi terapijami dobre izkušnje bolniki z revmatičnimi obolenji, multiplo sklerozo in migreno.

Možnost, da si lahko sami vbrizgajo zdravilo, in to na daljše obdobje, številni bolniki sprejmejo z navdušenjem. Na ta način si prihranijo marsikatero pot do ambulante (nekateri morajo po odmerek zdravila vsak mesec ali celo na dva tedna) in tako tudi stroške. Zdravljenje je preprostejše s peresniki, ki vsebujejo že pripravljeno zdravilo, a se bolniki hitro naučijo pravilno aplicirati zdravilo tudi z injekcijami. Tako mnogi bolniki pridejo v ambulanto le na reden kontrolni pregled, v vmesnem času pa so z medicinsko sestro ali zdravnikom v stiku po telefonu ali elektronski pošti, občasno tudi videokonferenci. Bolnikom z migreno je že nekaj časa na voljo program Telemigrena, na Oddelku za nevrološke bolezni UKC Maribor pa že več kot pet let uporabljajo »MS-telefon«, po katerem bolniki z multiplo sklerozo hitro dobijo odgovore na svoja vprašanja.

Seveda telefonski klic ali videokonferenca ne morejo nadomestiti fizičnega pregleda bolnika, so poudarili strokovnjaki, zlasti če gre za prvi obisk bolnika ali ko je potrebna ocena nevrološkega statusa. Se je pa do zdaj obravnava na daljavo izkazala za ustrezno pri stabilnih in dobro vodenih bolnikih, zato bodo to prakso nadaljevali. 

 Nova prodajalna z medicinskimi pripomočki

V prostorih Doma Tisje v Litiji so marca odprli specializirano prodajalno LL Viva. V njej so naprodaj kakovostni izdelki za pomoč pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja, starejši in gibalno ovirane osebe pa bodo v njej našli uporabne pripomočke za pomoč pri vsakdanjih opravilih, ortopedsko obutev, opornice, diagnostične aparate … Ko se bodo epidemiološke razmere izboljšale, bodo stranke lahko v prodajalni opravile tudi preventivne meritve. To je sicer že četrta specializirana prodajalna podjetja LL Grosist, ki spada pod Lekarne Ljubljana.

Ni čudežnih krem proti kariesu

Dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju in podaljšuje življenje, pri čemer je vsak posameznik odgovoren za svoje zdravje, opozarjajo zobozdravniki. Obenem ugotavljajo, da se posledice epidemije poznajo tudi pri zdravju zob, saj je v tem času najbolj pešala preventivna dejavnost. Šolski zobozdravniki so pri otrocih opazili več karioznih zob in bolezni dlesni.

Opozarjajo pa tudi na zavajajoče oglase v medijih za zelo drage zobne kreme, ki naj bi odpravljale karies, čeprav kaj takega v medicini ni znano. Najbolj koristni so redni letni preventivni pregledi pri zobozdravniku (tudi če nimate vidnih sprememb na zobeh ali bolečin), ki dovolj hitro zazna spremembe in z ustreznim zdravljenjem prepreči nastanek večjih težav.

Na spletni strani: www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/ustno-zdravje najdete koristne informacije in nasvete za različne starostne skupine, v okviru projekta Ustno zdravje so pogovori s strokovnjaki dostopni tudi na Facebooku.

Presejalni pregledi Zora, Dora in Svit potekajo nemoteno

V Sloveniji delujejo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka: Zora (zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu), Dora (zgodnje odkrivanje raka dojk) in Svit (zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki). S presejanji, ki potekajo med zdravimi ljudmi, lahko odkrijejo predrakave ali zgodnje rakave spremembe, še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. Na ta način zmanjšajo število novih primerov raka kot tudi umrljivost. Zato je pomembno, da se na vabilo na pregled v teh programih odzovemo tudi v času epidemije covida-19, poudarja zdravstvena stroka.

Ženske, ki hodijo na presejalne preglede v okviru programa Zora, imajo kar 70 do 90 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadar koli zbolele za rakom materničnega vratu, prav tako ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo.

Če je rak v programu Dora odkrit v začetni fazi, ko je omejen samo na dojko, je potrebno zdravljenje manj obsežno, v največ primerih odstranitev cele dojke ni potrebna, manj obsežno je tudi sistemsko zdravljenje. Posledično je veliko hitrejše okrevanje, boljše preživetje in zmanjšanje umrljivosti, navajajo onkologi. Sodelovanje v programu Svit pa omogoča, da 40 odstotkov rakov debelega črevesa in danke odkrijejo v zgodnji fazi, ko je mogoče le endoskopsko zdravljenje. Vendar pa se vabilu v program Svit še vedno ne odzove vsaka tretja oseba med 50. in 74. letom starosti. Med temi je za deset odstotkov več moških, zlasti med 50. in 54. letom. Pri ženskah pa se najslabše odzivajo ženske, stare 70 let ali več. Pri tem zdravniki opominjajo, da z odzivanjem na testiranje redno vsaki dve leti zelo povečamo možnost, da morebitno bolezen pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo.

Kardio3Aktiv® – pomoč za srce in ožilje

Prehransko dopolnilo, razvito v Sloveniji, vsebuje edinstveno kombinacijo naravnih hranil za podporo vašemu srcu in ožilju. Vse so združene v eni kapsuli, tako vam ni več treba kupovati treh ali več dopolnil. Kardio3Aktiv® vsebuje visoko koncentracijo omega-3, abigenola, koencima Q10 in izbranih vitaminov za srce in ožilje. Priporočajo ga tudi strokovnjaki. (+F)

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media