Potrebujemo z leti več ali manj hrane?

Dobro počutje | apr. '21

Splošno prepričanje je, da v starejšem obdobju življenja ljudje potrebujejo manj hrane. Količinsko to morda velja, vsebinsko pa nikakor. Kdor ne dela nič, kar je dandanašnji najbrž že redkost, porabi manj določene hrane, kot tisti starejši, ki je fizično in psihično aktiven. Pa naj gre za takega, ki »brklja« okrog hiše ali na vrtu in njivi, ali tistega, ki vsak dan telovadi, hodi v hribe ali piše spomine in podobno. 

Nekateri znanstveniki so prepričani, da je osnovni vzrok za staranje vgrajen v DNK, genetsko strukturo celic. Ameriški raziskovalci so po drugi strani prepričani, da se oksidativne poškodbe DNK z leti kopičijo, kar se kaže kot mutacije DNK in staranje. To pomeni, da z antioksidanti vse težje ovirajo napade prostih radikalov, ti pa povzročajo vedno več škode. Ugotovili so tudi, da je mogoče staranje do določene mere upočasniti s povečanim vnosom naravnih antioksidantov.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media