Kako se znebiti glivic 

Dobro počutje | apr. '21

Glivice morate začeti uničevati takoj, ko jih opazite. Razkužiti pa morate tudi obutev. Zakaj se glivice sploh pojavijo? Navadno se pojavijo zaradi ponavljajočih se mikropoškodb na prstih, dolgotrajnih športnih aktivnosti, jemanja določenih zdravil, ki zmanjšujejo imunski odziv, pa tudi zaradi težkih poškodb in bolezni. Prav tako na pojav glivic in njihovo povečanje vplivajo tudi tesna in nekakovostna obutev, še posebno takšna, v kateri koža ne diha, in zanemarjeni ali narobe striženi nohti. 

Ko glivice prizadenejo noht, najprej na njem zaznamo rumeno ali belo liso ali pa noht enostavno začne pokati oziroma se cepiti na konicah, v kasnejši fazi spreminja barvo od rumene do črne, na koncu pa lahko celo popolnoma odstopi ali pa se spremeni v debel, trd in črn noht. Na koži se navadno sočasno pojavijo srbenje, rdečina, luščenje kože in tudi debeljenje kože.

Razkužimo tudi obutev

Večina, ki ima težave z glivicami, ima prizadet palec na nogi, a to ni edino mesto, kjer se razvijejo. Glivice so praviloma tudi med prsti, čeprav tam dolgo časa ne čutimo nikakršnih težav. Poleg tega se prenesejo s kože tudi na copate in obutev ter seveda obratno, in če ne razkužimo vse obutve, se bomo z glivicami verjetno kljub zatiranju ponovno srečali.

Ko naše negovane noge napadejo glivice, se nohti postopoma spremenijo v krhke, poroženele, rumenkaste in odebeljene, v nekaterih primerih pa lahko noht celo odpade. Čeprav glivice sprva ne bolijo niti ne srbijo, jih ne smemo prezreti. Če se namreč dovolj hitro ne odločimo za njihovo uničenje, bodo te nadloge nohte počasi grizljale in jih uničevale. Po več mesecih ali letih se lahko razširijo tudi na stopala in tudi nohte na rokah ali celo kjerkoli na koži.

Ne moremo se jih rešiti, če jih ne zatiramo povsod hkrati. Nohte lahko mažemo ali pršimo cele tedne, vendar če ne zatiramo glivic tudi pod nohtom, v žepkih, kjer je noht odstopil, in jih ne uničimo tudi v obutvi, ne bo uspeha. Uničenja glivic se moramo torej lotiti celostno in za to izbrati primerne izdelke. Glivice moramo namreč uničiti tako na nohtih, pod nohti, med prsti, na stopalu, obvezno pa razkužiti tudi pribor za nego nohtov, obutev in prekuhati nogavice. 

T. G. 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media