S spletom naproti letom

apr. '21

Raziskave kažejo, da je uporaba spletnih storitev v Sloveniji pod povprečjem držav Evropske unije. Še posebej med starejšimi, saj po lanskih podatkih kar 44 odstotkov slovenskih upokojencev, starih od 65 do 75 let, nikoli ni uporabljalo interneta (povprečje v EU je 33 odstotkov). V tej starostni skupini je največ takih, ki sodobnih tehnologij ne znajo uporabljati ali pa ne prepoznajo njihove uporabnosti. Uporaba novih tehnologij namreč starejšim prinese boljšo obveščenost, olajša mnoge obveznosti (naročanje na zdravniške preglede, oddajanje napotnic, nakupovanje po spletu, spletno bančništvo, sporazumevanje na daljavo …), omogoča dostop do različnih vsebin, hkrati pa tudi neodvisnost in boljšo vključenost v družbo.

Zato so dobrodošli projekti za širjenje digitalne pismenosti med starejšimi, kot jih izvaja socialno podjetje Simbioza. Med drugim je razvilo mrežo Simbioza Skupnost, v katero je vključenih več kot 140 organizacij (vrtci, osnovne in srednje šole, društva, knjižnice, domovi za starejše …), kjer potekata medgeneracijsko sodelovanje in prenos (različnih) znanj. Uvedli so tudi mobilno aplikacijo za starejše Magda, prek katere starejši dostopajo do spletne učilnice pri uporabi novih tehnologij.

Te storitve bodo kmalu (že maja, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale) še nadgradili v novem projektu Simbioza: S spletom naproti letom. Po besedah Ane Pleško bodo tokrat nagovarjali odrasle, ki živijo zunaj mestnih središč. S prirejenim vozilom, mobilno učilnico na štirih kolesih, bodo obiskovali odročne kraje in starejšim domačinom omogočili brezplačni prvi stik s sodobnimi tehnologijami (pametni telefon, računalnik, tablični računalnik …). V projekt želijo vključiti 24 tisoč starejših od 50 let, od brezposelnih oseb, iskalcev zaposlitve in zaposlenih, ki nimajo možnosti za pridobivanje digitalnih veščin, ter upokojencev, ki se želijo naučiti uporabe računalnika in pametnih telefonov. Hkrati pa bodo v izobraževanje vključili še osnovnošolce in srednješolce ter izboljšali poznavanje digitalnih veščin tudi med mladimi. Na ta način bodo spodbujali sodelovanje in prenos znanja med generacijami in tako krepili lokalno skupnost.

Projekt je kot pomembnega za medgeneracijsko sodelovanje in izboljšanje digitalnih veščin prepoznalo tudi podjetje Google in mu namenilo 134 tisoč evrov, kar je njihova prva tovrstna naložba v Sloveniji.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media