Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan Turk

Dobro je vedeti | maj '21

ZAMENJAVA OSEBNEGA ZDRAVNIKA

Bralka je zelo nezadovoljna z osebno zdravnico. Piše, da ji je že dvakrat postavila napačno diagnozo, poleg tega pa ima občutek, da daje pri zdravstveni obravnavi prednost pacientom, ki jih osebno pozna. Ker se je zadnje čase njun odnos še poslabšal, se je bralka odločila, da ne bo več hodila k njej. Zanima jo, kakšen je postopek zamenjave osebne zdravnice.

Pravico izbire osebnega zdravnika imajo vse zavarovane osebe v Sloveniji. Sicer pa velja splošno pravilo, v skladu s katerim lahko pacient opravi zamenjavo osebnega zdravnika po poteku enega leta od prejšnje izbire. V tem primeru ni treba navesti razloga za zamenjavo, na primer nezadovoljstva s prejšnjim osebnim zdravnikom, spremembe stalnega prebivališča ipd.

Izjemoma lahko osebnega zdravnika zamenjate tudi že prej, in sicer v primeru, če je osebni zdravnik več kot tri mesece neprekinjeno odsoten zaradi bolezni, porodniškega dopusta, strokovnega izpopolnjevanja ali pa je odšel v drug kraj.

Zamenjava osebnega zdravnika je pred potekom enoletnega roka mogoča tudi zaradi slabega odnosa, torej če pride med pacientom in osebnim zdravnikom do nesporazumov, zaradi katerih pacient izgubi zaupanje v zdravnika. V vašem primeru bi bila torej zamenjava osebne zdravnice mogoča že pred potekom enoletnega roka, vendar pa morate izrecno navesti razlog za zamenjavo.  

Prav tako je zamenjava osebnega zdravnika pred potekom enoletnega roka mogoča, če to predlaga osebni zdravnik, če ne more več uspešno in odgovorno opravljati svojega dela zaradi neprimernega odnosa pacienta ali zaradi pacientovega nespoštovanja navodil in postopkov za zdravljenje ali če se pacient za stalno ali začasno preseli v drug kraj in še v nekaterih drugih primerih.

Prekinitev izbire osebnega zdravnika se lahko opravi tako, da pacient pri novem osebnem zdravniku podpiše listino o novi izbiri (tako je avtomatično izvedena prekinitev pri prejšnjem osebnem zdravniku), ali pa se prekinitev izvede na zahtevo pacienta na območni enoti ZZZS.

Ob zamenjavi je dolžnost dotedanjega osebnega zdravnika, da pošlje medicinsko dokumentacijo novoizbranemu osebnemu zdravniku.

 Mag. Boštjan J. Turk    


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media