Priljubljena igrača mestnih otrok - kolebnica

Prosti čas | maj '21

Nekoč so kolebnico preskakovale deklice pred vsakim blokom, zdaj pa le še redko vidimo otroka s kolebnico. Zato pa je postala športni pripomoček za trening.

Kdo je izumil kolebnico, ne vemo. Vemo pa, da je bila igra »stotih poskokov z vrvjo« sestavni del praznovanja novega leta že v stari kitajski civilizaciji. Kolebnice so bile razširjene tudi v feničanski kulturi, stari Grčiji in starem Egiptu. Evropski slikarji 16. stoletja so upodabljali otroke s kolebnico, razširjena je bila predvsem v severni Evropi. Z nizozemskimi priseljenci je preskakovanje kolebnice prišlo tudi v ZDA. Skoraj do začetka 19. stoletja je bila igra s kolebnico namenjena predvsem revnim otrokom iz predmestij, saj je bila zelo poceni. Še posebno se je priljubila deklicam, ki so jih sicer odvračali od gibalnih iger. Med premožnejše otroke je prodrla zelo počasi, zanje so začeli izdelovati kolebnice z lepimi barvnimi lesenimi ročaji.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je kolebnica postala priljubljena igrača mestnih otrok. V velikih mestih, kjer ni bilo otroškega igrišča, so se otroci s kolebnico lahko razgibali kar pred hišo. Ko je prišla v vsako hišo televizija, pa so otroci s kolebnicami povsem izginili z ulic. Kolebnico so ponovno odkrili šele športniki. Sprva so se veliki mišičnjaki posmehovali, ko so jim trenerji ponudili kolebnice, danes pa so poskoki s kolebnico del rednega treninga pri mnogih športih (boksu, košarki, nogometu …) in priljubljen pripomoček pri ženski vadbi za oblikovanje postave. V ZDA so na pobudo športnikov v osemdesetih letih začeli družbeno akcijo »rope, not dope«, ki je promovirala skakanje s kolebnico med najstniki, namen pa je bil, da bi mlade odvrnili od drogiranja in jih usmerili v šport. Po vsem svetu obstaja mnogo združenj, ki organizirajo tekmovanja s kolebnico. Rekord v hitrostnem skakanju ima Belgijka z 200 poskoki v 30 sekundah.

Sodobne kolebnice niso več navadne vrvi z lesenimi ročaji, ampak plastični izdelki, ki imajo v ročajih vgrajene števce poskokov, nekateri modeli pa tudi izračunajo, koliko kalorij ste med skakanjem porabili. Kolebnica je kot sprva otroška igrača postala športni pripomoček za odrasle – kar je ravno obratno, kot velja za večino igrač.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media