Osvežimo stanovanje

Prosti čas | maj '21

Vsakih nekaj let je čas, da stanovanje ali posamezne prostore prepleskamo. Včasih pa si želimo barve sten tudi spremeniti, saj bomo zamenjali pohištvo ali spremenili dodatke. Ali bo drugačna barva na eni ali vseh stenah v prostoru? Morda pa bi se raje odločili za tapete ali katero drugo stensko dekoracijo.

Tapete so spet postale zanimive in zaželene. Na voljo je veliko najrazličnejših vzorcev in obdelav površine, vzorci so lahko zelo veliki, tapete so kompaktnejše kot nekoč in lažje snemljive. Odstranjevanje ali zamenjava starih tapet je bilo namreč včasih zamudno opravilo, ki sta mu sledila še brušenje in glajenje sten pred novim posegom – barvanjem ali novimi tapetami. Zato je dobro, da se pred nakupom pri prodajalcu pozanimamo, kako jih lepimo in odstranjujemo. Po pravilu bi bilo dovolj, da jih najprej dobro namočimo in potem počasi odlepimo v enem kosu.

Poznamo tudi fototapete, običajno za dekoracijo le ene stene. V resnici pa ni vsako stanovanje ali prostor primeren za orjaško fotografijo na steni, in to ne glede na izbrani motiv. Velik motiv je namreč najbolje opazovati od daleč, tako kot gledamo sliko v muzeju, sicer ne moremo s pogledom zaobjeti celotnega motiva. Premislimo, ali ne bo velika fotografija preprosto »pogoltnila« vsega, kar je okrog nje. V tem primeru mora biti oprema minimalistična, enobarvna, v bližini ne sme biti navlake in prostor mora biti tudi dovolj visok.

Nekje vmes med fototapeto in običajno tapeto so take, ki posnemajo videz materialov, kot so zid iz kamna, opeke, skladovnica drv, police s knjigami in podobno. Nekatere imajo lahko tudi rahlo reliefno teksturo, kar pričara videz pravega materiala. Spet drugačne so tanke enobarvne reliefne ploskve, ki jih prilepimo na steno in poljubno prebarvamo.

Bolj diskretne so lahko zidne nalepke. Izbrani motiv, naj bodo to cvetje, veje, listje, okrasne vinjete in podobno, prilepimo na gladek zid. Nalepke naj bodo na mestu, kjer bodo vidne in bodo prišle do izraza, ne da bi jih prekrivala slika, lončnica ali kos pohištva. Bodimo zmerni pri nameščanju, bolje je manj dekoracije kot več, pustimo nekaj prazne stene, saj prazen prostor dopolnjuje videz motiva.

Barve nalepk, tapet ali izbrane zidne barve naj se ujemajo z barvami v prostoru in opremo. Pri izbiranju pomaga, da fotografiramo prostor, ki ga bomo prenavljali, in si fotografijo v trgovini večkrat ogledamo. Tako si lažje predstavljamo, kaj bomo izbrali.

Bela je ena od barv

Pleskanje stanovanja sicer prinaša kup dodatnega dela s pospravljanjem, ki ga starejša oseba težko zmore sama. Tako predvsem starejši beljenje stanovanja odlagajo, češ da ga ne potrebujejo. A beljenje ni le skrb za to, da bodo stene in stropi spet videti čisti in sveži. Pogosto ob tem tudi saniramo poškodovane zidove, na primer mesta, kjer smo morda premeščali napeljavo in so še vidne sledi popravil z mavcem. Morda se v kotih nabira plesen in je skrajni čas, da zidove očistimo, preprečimo nadaljnji nastanek plesni z ustreznimi premazi in nato mesta prebelimo.

Starejši pogosto potrebujejo pomoč domačih pri iskanju ponudnika, pripravljanju stanovanja ter tudi nadzoru. Tako se bodo lažje odločili za poseg. Da bi lahko v stanovanju kljub temu živeli, naj se barva po en prostor naenkrat, kar izvajalci dokončajo v enem dnevu. Po navadi izvajalci opremo sami premaknejo in prostor zaščitijo, tako da stranka s tem nima dela. Po koncu dela za seboj pospravijo in naročniku ni treba storiti veliko, razen manjših opravil. Dobri izvajalci se namreč zavedajo, kako pomembno je, da so stranke z njimi zadovoljne, saj jih bodo le tako priporočile drugim.

O vrsti barve se posvetujemo v trgovini ali z izvajalcem, ki bo predlagal, katera je najprimernejša za določeni prostor. Predlagal bo tudi način sanacije plesnivih zidov in kaj storiti za preprečevanje. Precej lahko pripomoremo tudi sami z rednim prezračevanjem prostorov.

Kakšen odtenek barve naj izberemo, da bo prostor drugačen, sodobnejši in nam bo bolj všeč? Z barvami bomo namreč dopolnili videz prostora in tudi oprema bo zasijala v novi podobi. Bela in svetlejše barve prostor sicer na videz povečajo, a če jih kombiniramo s temnim pohištvom, temnimi tlemi, vrati in okenskimi okvirji, lahko ti kontrasti prostor navidezno utesnjujejo. Zato raje izberimo ubite, temnejše odtenke barv in po potrebi dodajmo še kakšno svetilko. Previdni pa bodimo z izbiro živih barv, čeprav le na eni steni. Prostor bo dajal agresivnejši videz, vzbujal nemir, harmonične kombinacije je težje doseči, žive barve tudi ubijajo nežne odtenke, ki ne morejo priti do izraza.

Marsikateri so neodločni in iz previdnosti raje izberejo belo barvo. Ne pozabimo, da ne poznamo le bele, marelične, bledo rumene, ampak so primerni tudi vsi zmernejši vmesni odtenki od podobnih beli ter toplih sivih, peščenih in bledo rjavih tonov. Najbolj učinkovite in skladne z opremo so pogosto tiste barve, ki na prvi pogled ne vzbudijo nikakršnega navdušenja. A skupaj z opremo, izbrano svetlobo ter dodatki ustvarjajo skladen videz prostora.

Na spletnih straneh proizvajalcev barv so poleg nabora barv na voljo tudi spletne aplikacije za preskušanje videza izbrane barve v prostoru, v njej lahko uporabimo tudi svojo fotografijo prostora. Aplikacije so za uporabnika bolj, druge manj preproste. Poskusimo in se poigrajmo z barvami doma na računalniku, da dobimo vsaj prvi vtis o spremembah v prostoru.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka, fotografiji: Splet Chic in Shutterstock


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media