Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | maj '21

ODSTOP STEKLOVINE

Bralki je zaradi bliskanja pred očmi okulist postavil diagnozo akutni odstop steklovine in dejal, da bodo težave z očmi trajale še približno 14 dni. Skrbi jo, ker ima po tem obdobju ob spremembi svetlobe še vedno enake težave. Zanima jo, koliko je lahko telesno dejavna in kolikšna je nevarnost, da pride do odstopa mrežnice.

Za razumevanje odstopa steklovine bom opisala samo dva dela očesa, ki sta pri tej spremembi ključna: steklovino in mrežnico. Steklovina, ki je pretežno iz vode, zapolnjuje zrklo. Želatinasto strukturo ji dajejo beljakovinske nitke. Očesu zagotavlja obliko, z napetostjo pa zlepljenost obeh plasti mrežnice, ki sta v tesnem stiku z zrklom. Mrežnica vsebuje čutnice za zaznavanje svetlobe in je ponekod zraščena na ovojnico steklovine. Z leti se steklovina spremeni in postaja vedno bolj tekoča. V očesu se ob tem občasno pojavijo motnjave v obliki drobnih pik, nitk ali plavajočih delcev, ki potujejo pred očesom, niso nevarne in ne vplivajo na vid.

Zaradi sprememb v sestavi se steklovina lahko skrči in odmakne od mrežnice. Odstop možgani zaznajo kot svetlobo, zato se pojavi tudi bliskanje pred očmi. V redkih primerih z vlekom povzroči raztrganje mrežnice, zalitje krvi ali tekočine med oba lističa mrežnice in njen odstop. Odstop steklovine je zelo pogost pojav, ki ga marsikateri sploh ne zaznajo in ne potrebuje posebnega zdravljenja. Navadno je posledica starostnih sprememb, lahko pa nastane tudi zaradi dehidracije ob večjih telesnih naporih, visoki zunanji temperaturi in premajhnem vnosu tekočin. Običajno se znaki umirijo po nekaj tednih ali se pojavijo le pri močnejši svetlobi.

Spremembe na mrežnici nastanejo zelo redko, vendar so lahko vzrok za izgubo vida. Če zaznate stalne temne sence (zavese) v delu očesa, običajno združene z močnejšim bliskanjem pred očmi, je potrebno hitro ukrepanje.

Pri odstopu steklovine so od štirih do šestih tednov, ko je možnost zapleta odstopa mrežnice največja, odsvetovani težji telesni napori (dvigovanje uteži, džoging, visoka energetska aerobna vadba, kontaktni športi, težje delo na vrtu ter zaradi položajev tudi sklanjanje ali joga). Dovoljeno pa je opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, kot so hoja, lahek tek, branje, delo z računalnikom, spolnost, gledanje televizije, vožnja z letalom.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 10. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media