Društvena dejavnost maj 

Druženje | maj '21

NAZARJE

Predsednica DU Nazarje Mina Turk, tajnica Darinka Plesnik in direktor Zlate mreže Miha Bogataj

Župani šestih občin Zgornje Savinjske doline so po skupnem dogovoru nabavili tri električne avtomobile za brezplačne prevoze upokojenih občanov. Ti imajo pogosto težave, ko morajo po opravkih, k zdravniku, v lekarno ali trgovino, pa nimajo lastnega prevoza ali ne vozijo, nimajo svojcev, imajo slabe dohodke, povezave z javnim prevozom pa so slabe. Zdaj se bodo lahko dogovorili za prevoze z vozniki prostovoljci, ki so se v velikem številu javili za pomoč pri prevozih.

Avtomobile so aprila prevzeli od Zavoda Zlata mreža. Eno vozilo si bosta delili dve občini, na primer nazarska bo delila avtomobil z Občino Rečica ob Savinji. Uporabljali jih bodo zlasti za prevoze tistih občanov, ki jih obiskujejo prostovoljci programa Starejši za starejše, ki poteka pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije. Prevozi so na razpolago od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, po potrebi tudi zunaj tega časa.

Na sliki: predsednica DU Nazarje Mina Turk, tajnica Darinka Plesnik in direktor Zlate mreže Miha Bogataj. (Besedilo in fotografija: Zora Groznik)

SLOVENSKE KONJICE

Pri Društvu upokojencev Slovenske Konjice je na pobudo Vide Bezenšek in Zofije Voler začela leta 2004 delovati skupina za ročna dela Spominčice. Sprva je Zofija Voler ustvarjala ročna dela v drugih tehnikah in jih tudi razstavljala, potem jo je začelo zanimati klekljanje in po vključitvi klekljaric v skupino razstavlja predvsem čipke. Že deset let otrokom iz slovenskokonjiškega vrtca pred odhodom v osnovno šolo predstavi veščine klekljanja. Za klekljanje je navdušila tudi vnukinjo, akademsko slikarko Eneo Golob. Je tudi aktivna članica Društva likovnikov in fotografov Slovenske Konjice. Na njihovih razstavah sodeluje s čipkami v okvirju, občasno pa se ji pridružijo tudi druge članice klekljarske skupine. Pripravila je že tudi več samostojnih čipkarskih razstav. Skupaj z Zvonko Krajnc pa prenašata svoje bogato znanje na vse, ki se želijo naučiti klekljanja, tudi na stanovalce doma starejših občanov.

Zofija Voler je v društvu tudi pomočnica koordinatorice v programu Starejši za starejše. Iz spoštovanja do dela prostovoljk in koordinatork v programu jim vsako leto ob njihovem rojstnem dnevu ter ob zaključku leta pošlje s čipkami okrašene voščilnice. Naredi jih približno 80, saj jih razdeli tudi članicam društvenega ženskega pevskega zbora. (Besedilo in fotografija: M. L.)

             

SEŽANA

V dobrodelni projekt Starejši za starejše, ki ga organizira Zveza društev upokojencev Slovenije, se je vključilo tudi sežansko društvo upokojencev, ki deluje vse od leta 1947 in šteje približno 1100 članov.

Kuhinjske krpe in brisače z znakom ZDUS je izvezla članica društva Mirjana Metlikovec iz Orleka, sicer pa tudi marljiva članica skupine za ročna dela Medobčinskega društva Sežana. V prisotnosti predsednika sežanskih upokojencev Ivana Vodopivca je ročni deli izročila upokojeni zdravnici Branki Švajger in upokojenemu gradbeniku in keramičarju ter invalidu Ljerku Švetaku. Vezenega darila, ki ima predvsem veliko simbolno vrednost, sta se zelo razveselila. (Besedilo in fotografija: Olga Knez)

IZ DOMOV

Pri 101 letu posadil svojo jablano

Pregovor pravi, eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Tega reka se zaveda tudi Maks Kampl, ki jesen življenja preživlja v Domu upokojencev Ptuj, enoti Kidričevo. Ob domu je posadil visokodebelno jablano sorte bobovec, ki jo je poimenoval po svoji vnukinji Petri. V parku že rastejo dve hruški, tri slive, dve nizkodebelni jablani, češnja, nekaj grmov leske in veliko kivija. Stanovalci se vsako leto zelo veselijo pridelkov sadja. Na visokih gredah pa so posajene jagode, za katere prav tako rad skrbi vitalni 101-letnik Maks Kampl. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Klavirski nastop v živo

V času, ko domovi starejših občanov ne morejo gostiti zunanjih nastopajočih, so več kot dobrodošli nastopi stanovalcev. DSO Kolezija v Ljubljani je eden redkih, ki ima klavir, na katerega zadnje tedne igra Marjanca Gedei. V domu je že nekaj let, a je njen talent šele zdaj prišel na dan. Potrebovala je kar nekaj spodbude, a zdaj se vsak dan okoli 11. ure dopoldne zasliši zvok, ki poboža dušo in srce stanovalcev, ki jo radi poslušajo. Kot pravi sama, igra »stare, vsem znane in ljube popevke ter narodne pesmi, ki nas popeljejo v čas naših mladih let«. (Besedilo in fotografija: Roza Micevska)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media