NOVICE OD VSEPOVSOD

maj '21

Kaj mi pripada v jeseni življenja

Marsikdo  se sprašuje, katere zdravstvene in zobozdravstvene storitve krije njegovo zavarovanje in kdaj so potrebna doplačila, kje in kako lahko dobi ustrezne medicinske pripomočke, ali je treba plačati prevoz z reševalnim vozilom v nujnih primerih, kam se lahko obrne, ko potrebujejo oskrbo … Te in še številne druge koristne informacije, ki jih potrebujejo starejši ali njihovi svojci pri uveljavljanju zdravstvenih in socialnih pravic, najdete v priročniku Kaj mi pripada v jeseni življenja. Izšla je že druga izdaja, ki ima dodatnih 60 strani in še več praktičnih primerov. Odlika priročnika je v tem, da so informacije napisane razumljivo in pregledno, avtor bralca vodi skozi postopke za uveljavljanje določenih pravic. Tako boste izvedeli, kdaj vam pripada obravnava pri fizioterapevtu in v katerih primerih zdraviliško zdravljenje, do katerih ugodnosti lahko pridete pri nakupu prilagojenega vozila, kako lahko uredite skrbništvo za starejšega družinskega člana ... Dobrodošli so nasveti o tem, kako pridobiti socialnovarstvene prejemke, od varstvenega  dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo do denarno socialne pomoči oziroma subvencijo najemnine. Zagotovo vam bo koristil tudi seznam koncesionarjev, ki v posameznih občinah nudijo pomoč na domu.

Priročnik, ki stane 29,87 evra, lahko naročite preko spletne strani www.blaginja.si ali po telefonu na tel. št. : 030 633 332. Ob naročilu vam podarijo brezplačno poštnino in 500 ml razkužila za roke.

Praznični teden prostovoljstva

Čeprav vnovič v nekoliko okrnjeni obliki, bo v tednu od 17. do 23. maja potekal Nacionalni teden prostovoljstva. To je priložnost, da se prostovoljcem, ki delujejo na različnih področjih – od socialne dejavnosti, kulture, ekologije do športa, izobraževanja in humanitarne dejavnosti, za njihovo nesebično razdajanje vsaj simbolično zahvalimo. Tako bo Slovenska filantropija tudi letos podelila nazive junaki našega časa (to so šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom), izbrali bodo tudi naj prostovoljko oziroma prostovoljca v javni upravi ter naj mentorja in naj mentorico prostovoljcev in še prostovoljstvu prijazno mesto. Na spletni konferenci z naslovom Prostovoljstvo in solidarnost kot socialni kapital mesta bodo predstavniki občin ter prostovoljskih  organizacij in gibanj skupaj promovirali projekte prostovoljstva kot orodje za solidarnost v vsakodnevnem življenju. Če bodo epidemiološke razmere dovoljevale, bodo prostovoljske organizacije svoje dejavnosti predstavile na Veselem dnevu prostovoljstva, ki bo potekal 20. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Po Žalah s Kavalirjem

Obiskovalcem Žal je vsako nedeljo in ob praznikih na voljo brezplačen prevoz po pokopališču. Električno vozilo Kavalir vozi med 8. in 16. uro. V tem času lahko prevoz do želene lokacije na pokopališču ali pa do bližnjih avtobusnih postajališč naročite na telefonsko številko 031 666  332.

Zaradi epidemioloških razmer se lahko pelje le ena oseba naenkrat oziroma dve osebi, če sta iz iste družine. Potniki morajo imeti zaščitne maske, ob vstopu v vozilo si morajo razkužiti roke. Voznik bo po vsaki vožnji vozilo razkužil in prezračil.

Dobrodelna razstava

Mozirski likovni samouk Vlado Parežnik je znan po dobrodelnih akcijah, v katerih zbira denar za tiste, ki jim življenje ni naklonjeno. V maju pripravlja že štirideseto, izkupiček pa bo namenil plačilu toplega obroka za otroke iz socialno ogroženih družin. V njegovem likovnem salonu na Levstikovi 9 v Mozirju je naprodaj 60 likovnih del. Pred obiskom se najavite slikarju na tel. št.: 040 145 696. +F

 

Natečaj za zgodbo iz šolskih dni

Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami osrednjeslovenske regije vabi starejše od 60 let, da jim do 1. septembra 2021 pošljejo resnično zgodbo na temo Spomini na šolske dni.

 Sodelujete lahko le z eno zgodbo, ki naj bo napisana v slovenskem jeziku in naj ne presega 1600 besed. Oddate jo tipkano ali v elektronski obliki. Zgodbe pošljite na naslov Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana s pripisom »za natečaj Zgodbe mojega kraja« ali po elektronski pošti na naslov: mojkraj@mklj.si.

Deset najboljših zgodb po izboru žirije bo objavljenih na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana ter na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra. Avtorji bodo prejeli tudi praktične nagrade. Za dodatne informacije pokličite na 01 308 51 75 ali pišite na e-naslov: mojkraj@mklj.si.

ZPS izobražuje potrošnike

Zveza potrošnikov Slovenije je od vlade ponovno dobila koncesijo za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov. Zato v okviru projekta VemVeč njihovi strokovnjaki pripravljajo še več brezplačnih vsebin in vsak mesec izvajajo tematske delavnice na teme osebnih financ in pravic potrošnikov. Delavnice so prilagojene različnim starostnim skupinam, udeležencem pa dajejo nepristranske informacije, podane na razumljiv in praktičen način.

Fotografski natečaj F3ŽO

Programski svet Festivala za tretje življenjsko obdobje že načrtuje jubilejni, 20. festival, ki naj bi bil od 30. septembra do 1. oktobra 2021 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Že zdaj pa vabijo ljubitelje fotografije vseh starosti, da se ozrejo okoli sebe in fotografirajo zanimive motive. Med njimi naj bodo nasmejani in razigrani obrazi, saj je prva tema Nasmeh, druga pa je poljubna.

Natečaj bo potekal v treh krogih: prvi krog poteka do 31. maja, drugi od 1. junija do 31. julija, tretji krog pa od 1. avgusta do 20. septembra 2021. Vsak sodelujoči lahko enkrat v vsak krog pošlje do pet fotografij na vsako od razpisanih tem na e-naslov: fotof3zo@gmail.com

Fotografija, ki jo avtor skupaj s svojimi osebnimi in kontaktnimi podatki odda po elektronski pošti, naj ne bo večja od 2 MB. Naslov mora biti napisan tako: kratica imena in priimka avtorja N (nasmeh) ali P (prosta tema)_naslov (do 12 znakov).

Prispele fotografije bo pregledala in ocenila štiričlanska strokovna žirija. Ob vsakem izboru bo najboljšega avtorja/avtorico nagradila s knjižno nagrado. Zmagovalne fotografije in najboljše ocenjena fotografija vsakega avtorja bodo razstavljene na 20. festivalu za tretje življenjsko obdobje

Več informacij o natečaju dobite pri Rajku Bizjaku, e-naslov: rajko@bizjak.si, tel. št.: 041 572 025.

Posvojite prijatelja

Slovenska zavetišča za živali v svojo oskrbo vsako leto sprejmejo na tisoče hišnih ljubljenčkov. Zanje so dolžna skrbeti 30 dni, nato pa jim pogosto zmanjka prostora, zato vsako leto evtanazirajo približno 140 psov in več kot 700 mačk. Da bi spodbudili ljudi k posvojitvi živali, so se v projektu Posvojite prijatelja povezali največji spletni oglasnik bolha.com, podjetje Opel Slovenija in zavetišča za živali. Tako se objava vsake zapuščene živali na spletnih straneh zavetišč hkrati prikaže tudi na strani bolha.com. Ugotovili so namreč, da na mesec več kot 122 tisoč uporabnikov obišče kategorijo živali. V zadnjem letu se je število obiskov celo povečalo za tretjino, po novem pa lahko objavljajo oglase le za čipirane hišne ljubljenčke. S projektom Posvojite prijatelja imajo živali večjo možnost, da najdejo topel dom, skrbnikom pa polepšajo dneve in jim pomagajo premagovati vsakdanji stres. Božanje živali lahko na primer pomaga znižati krvni tlak in olajšati stres.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media