Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | maj '21

OPUŠČANJE ZAMER

Poklicala je naša naročnica in prosila, ali ji lahko s kratkim telefonskim pogovorom pomagam glede zamer, ki jih ne more preboleti, in krivic, ki so se ji zgodile že pred leti. Sporekla se je z bratom, izrečene so bile besede, ki še vedno neprijetno zaznamujejo njeno sedanjost in negativno vplivajo na kakovost njenega življenja.

Vsak človek, ki se ozre nazaj v svoje življenje, se bo spomnil dogodkov ali okoliščin, v katerih se je počutil neprijetno. Lahko je šlo za ločitev, smrt, zamere, razočaranja. Pri tem so bila prisotna čustva, kot so žalost, jeza, občutek manjvrednosti, tesnoba ... Vendar ni pomembno, kaj se je zgodilo, temveč kako v zvezi s takim dogodkom posameznik ukrepa. Ali vse skupaj predela, racionalizira in postavi v kot ali pa pusti, da obstoječa občutenja ostanejo nedokončana, kar občuti kot neke vrste obtežitev v svojem čustvenem svetu. To stanje jemlje življenjsko energijo, zato ga je treba nujno odpraviti, da lahko posameznik svobodno zadiha. Če je situacija še sveža, je najbolj zdravilen pogovor z drugimi, ki so nam blizu. Ti lahko s svojega zornega kota vse skupaj vidijo tudi drugače in osebi v težavah predstavijo celotno situacijo na drugačen način. Razširitev obzorja in s tem pogleda na doživeto zna pomiriti prizadetega, da lažje razume tudi drugo stran in se odloči za ravnanje, ki ga ne bo v nedogled obremenjevalo.

Ko ima dogodek ali več dogodkov že zgodovino in oseba to doživlja kot »kost v grlu«, pa se je najbolje pogovoriti s strokovnjakom. Psihoterapija ni le za ljudi z motnjami v duševnem svetu, ampak je primerna za vse, ki skrbijo za svojo mentalno higieno. Že ko začne posameznik boleča čustva pretvarjati v besede in ga nekdo posluša, se začne proces celjenja, ki sčasoma prinese tako želeni mir v duši. Vendar to ne gre na hitro z nekaj besedami in nasveti svetovalca. Občutja, ki jih je nekdo dolgo nosil v sebi, potrebujejo čas za sprostitev, in to se ne zgodi na ukaz, pa če je želja še tako močna. Vsak posameznik ima edinstveno osebnostno strukturo in nekaj, kar deluje pri enem, pri drugem ne pride v poštev. Zato je treba skupaj poiskati pravi način, ki bo učinkovit in bo prinesel olajšanje.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media