Evropa se stara, kaj pa zdaj?

maj '21

Do leta 2070 bo v državah Evropske unije skoraj tretjina prebivalstva starejša od 65 let (zdaj jih je 20 odstotkov). Evropska komisija je zasnovala t. i. zeleno knjigo o staranju, ki išče rešitve za prilagajanje demografskim spremembam. V spletni razpravi o staranju Evrope, ki jo je pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, pa so sodelujoči razpravljali predvsem o spopadanju z epidemijo in potrebami po odpravljanju njenih posledic.

Kot je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, na ministrstvu prioritetno rešujejo težave z oskrbo starejših, ki jih je epidemija koronavirusne bolezni še izpostavila. V tem in prihodnjem letu bo na voljo 30 milijonov evrov za državne naložbe za področje starejših, iz instrumenta ReactEU bo na voljo še približno 90 milijonov evrov. Iz tretjega vira, sklada za okrevanje in odpornost, pa bodo lahko sredstva črpali šele po sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi. Tega pa naj bi vlada obravnavala predvidoma junija. Po ministrovem mnenju je to ključna in največja reforma te vlade, ki izhaja iz dejstva, da »starost ni bolezen, ampak normalen del človekovega življenja, in človeka smo dolžni v tem podpreti«.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media