Lisička je prav zvita zver …

Prosti čas | jun. '21

Lisička je prav zvita zver, / pod skal'co ima svoj kvartir. / Pa z repkom mahlja, / pa s kremplji prasklja, / pa vpraša, če je lovec doma.

Ta slovenska ljudska pesem mi vedno pride na misel, kadar na svojih fotopotepih srečam to prebrisano žival. Spomin nanjo pa mi seže že v zgodnjo mladost, ko sem se leta 1961 iz prve šolske čitanke, ki jo še večkrat prelistam, učil prvih črk in življenjskih modrosti. O lisici in kislem grozdju. Hotela se je posladkati z njim, pa ga ni dosegla na visoki brajdi. Njen izgovor pred opazovalci pa je bil, da je tako in tako prekislo. Tudi ljudje včasih »kislo grozdje« uporabimo kot izgovor ob kakšnih kočljivih situacijah.

Grozdje iz čitanke je tudi dokaz, da lisica ni izbirčna pri hrani. Neupravičeno se je je prijel sloves kurje tatice, nekateri mislijo celo, da je to njena edina hrana. To pa še zdaleč ni res. Na njenem jedilniku prevladujejo miši, zajci, ptice, žuželke in njihove ličinke, sadje in tudi ribe. Njen najbolj enostavni plen je tudi na cestah povožena divjad. Torej so tudi neke vrste sanitarke. Na dan potrebuje pol kilograma hrane, kadar pa so v brlogu mladiči, pa bistveno več. Lisica si izkoplje svoj brlog pod drevesnimi koreninami, velikokrat uporabi opuščeno domovanje jazbeca. Neredko v neposredni bližini človeških bivališč naseli opuščene skednje in podobne objekte. Slišal sem pripoved, da si je lisica izkopala brlog v neposredni bližini kurnika v vasi, pa iz njega ni zmanjkala nobena kura. Tudi to priča o njeni prebrisanosti.

Lisičina ima več izhodov, da v primeru nevarnosti lahko zapustijo bivališče. Parijo se enkrat ali dvakrat na leto. Brejost traja 52 dni, spomladi skoti štiri do osem golih in slepih mladičev, ki ob rojstvu tehtajo okoli 100 gramov. Mladiči začnejo zapuščati brlog po dobrem mesecu, pri petih mesecih so že samostojni. Pri njihovi vzreji pomaga tudi samec.

V Sloveniji lisice poseljujejo različne življenjske prostore od Prekmurja pa do morja. Tudi v planinskem svetu. Lisica spada skupaj z volkovi, šakali, kojoti in dingi v družino psov in red zveri. Izmed vseh zveri je najbolj razširjena po vsem svetu. Je zelo prilagodljiva, saj poseljuje gozdove, obdelovalne površine in predmestno okolje. Najbolj pa ji ustreza kombinacija gozda in odprtega terena.

Lisice imajo kar nekaj naravnih sovražnikov: volka, risa, planinskega orla, mladiče pa plenita tudi sova in planinski orel. Tu pa ne moremo mimo človeka in njegovega poseganja v naravo. Veliko lisic je končalo svoje življenje zaradi krzna, ki je bilo v obliki plaščev, ovratnikov in raznih modnih dodatkov nekakšen statusni simbol.

Besedilo in fotografija: Vinko Kukman 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media