Za zjutraj, opoldne in zvečer

Dobro počutje | jun. '21

1a: predklon, kolikor ga zmorete.

In vedno po delu, še posebej če le-to opravljate v neprijetnem prisilnem položaju, in skorajda nujno po vsakem daljšem sedenju. Današnji vaji sta univerzalni in kot taki primerni za oba spola vseh starosti. Razlog, da se jima dodobra posvetimo, so ljudje, ki jih srečujem, iz njihove hoje pa veje pomanjkanje telesne moči in koordinacije ter posledično tudi slaba drža. Z današnjimi vajami vse našteto lahko izboljšamo.

Predkloni in dvigi telesa so tisti gibi, ki so pri hoji osnova našega gibanja. Žal pa ima ogromno ljudi težave, ko hočejo kaj pobrati s tal. Vaja s sklanjanjem pa je lahko tudi pravi trening za navdušene rekreativce in športnike, če jo le delajo zbrano, pravilno in s kakšno ponovitvijo več.  

Stopite z eno nogo naprej in se priklonite (slika 1a). Začutite dober stik s tlemi in težo na sprednji nogi. Zadnja noga naj bo rahlo vstran in dobra opora telesu. Z rokami se čim bolj približajte tlom, rame sprostite, dihajte enakomerno skozi nos in ves čas glejte proti tlom. Sklonite se le toliko, kolikor zmorete.

1b: Počasen dvig iz predklona, roki visita.

Potem začnite telo počasi dvigovati (slika 1b) in pozorno spremljajte občutek v ramenih. Ta mora biti kar se da sproščen. Ob napetosti prenehajte dvigovati in se pretegujte do občutka olajšanja.

1c: Tik pred končanim dvigom močno začutite težo na sprednji nogi.

 Ko ste že visoko in tik pred tem, da telo vzravnate, se obvezno posvetite še rokam (slika 1c). Pretegujte jih skupaj z rameni in nekajkrat nežno stresite, da bingljajo kot na nitki. Vsak gib naredite počasi in zbrano, da začutite vsak del telesa in še posebej težo, ki pritiska na sprednjo nogo, s katero dvigujete celo telo.

1d: Po pravilnem dvigu se nasmeh kar sam nariše na obraz.

 Po pravilnem dvigu telesa s poravnavo glave (slika 1d) se vam bodo usta ob zaokrožitvi ramen nazaj in naprej kar sama raztegnila v sproščen nasmeh. Vajo ponovite trikrat z desno in nato še trikrat z levo nogo pred telesom. Ko boste bolj izurjeni in hitrejši, nogi po vsakem dvigu zamenjajte.

2a: Trak/ruto potegnimo za vrat ...

Druga vaja ne potrebuje posebnega opisovanja. Ob dvigu rute, šala ali traku (slika 2) se le potrudite čim bolj vzravnati in ob tem rahlo pretegujte ramena. Ves čas enakomerno dihajte. Po temeljitem pretegovanju roke spustite za glavo (slika 2a) in čim bolj iztegnite vrat in hrbtenico visoko navzgor. Ponovite vsaj trikrat.

2b: ... in dvignemo visoko nad glavo.

Vaja je dober preizkus poravnave hrbta in gibljivosti ramen tudi za otroke in mladostnike, saj ob sedenju v slabi drži njihova hrbtenica z rameni prehitro izgublja moč in elastičnost. Redna vadba je ključ, da oboje dobijo nazaj. 

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media