Modra energija morja

Prosti čas | jul. '21

Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bol priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Ali tudi vas mika, da bi si z modro pobarvanimi stenami, ribiško mrežo, školjkami, preoblečenim cvetličnim loncem … doma uredili morsko vzdušje? Storite to, in ko vas bo zamikalo, recite: »Grem na morje!«

 Ogledalce na steni, povej – če se razbiješ, kaj boš poslej?

Kaj se zgodi, ko se ogledalo razleti? Ne bo sedem let nesreče, saj iz njegovih koščkov in barvitih steklastih mozaičnih kamenčkov pričaramo unikaten izdelek.

Kozmetično okroglo ogledalo zalepimo na okrogel pladenj s silikonskim lepilom, zalepimo tudi koščke ogledala, ki smo jih prej obdelali s finim brusnim papirjem, in morsko modra barvita stekelca. Na koncu dodamo fugirno maso in umetnino uporabimo kot podstavek na mizi ali ga obesimo na steno kot sliko.

Kopalnica s pogledom na morje

Če ste pravkar sredi poletnega uživanja s pogledom na morje, bele kamenčke na plaži in vse, kar spada k počitniški idili, lahko morda to vzdušje po vrnitvi domov ohranite. Za drobno prenovo kopalnice ali katerega drugega prostora v stanovanju. Moji kamenčki so bili nabrani prav tam, svoj drugi dom pa so dobili na steni kot okvir ogledala. Pa še ideja, če imate malo prostora, ki bi ga želeli nekako pregraditi, na primer ločiti kabino za prhanje od umivalnika. Na bel paravan sem z akrilnimi barvami naslikala motiv morja. Njegov odsev v ogledalu majhen prostor loči in ga hkrati tudi vizualno poveča.

Cvetlični lonec iz ostankov mozaika

Talni mozaik je še v nastajanju, zato le ideja, kako iz ostankov razbitih keramičnih ploščic, uporabljenih zanj, prenoviti cvetlični lonec.

S školjkami in ribiško mrežo

Tole prenovo sem sicer naredila v morskem počitniškem stanovanju, lahko pa si ustvarite nostalgičen poletni kotiček tudi kje drugje. Kot v tistem filmu, kjer si ljubiteljica Egipta opremi svojo sobo na to temo. In vselej, ko se želi umakniti v samoto, reče: »Grem v Egipt!«

Razbito ogledalo na vrtni mizici

Razbito ogledalo je neusahljiv vir idej za domače prenove. Pregovor, ustvarjalno delo je najprej uničevalno, pa čeprav po nesreči, še kako drži. Le opaziti je treba namig naključja in ga iz nesrečnega spremeniti v srečnega. Balkonska mizica je še ena od neštetih možnosti, kako koščke ogledala, ki jih še prej kajpada varno obdelamo (pobrusimo), uporabimo za čudovito prenovo.

S silikonskim lepilom in fugirno maso sem ustvarila motiv treh sonc, ker je eno – malo ironično, kajpada – v današnjih časih kot nobeno. V koščkih ogledala odseva vsak dan drugačna slika. Tokrat je za idejo mizica postavljena pred hišo, da se v stekelcih pričara odsev modrega neba z drevesom.

Mozaik pred vhodom v hišo

Tole je bil v letošnjem maju zame najobsežnejši in najdolgotrajnejši projekt, ki še vedno ni povsem končan. Iz razbitih keramičnih ploščic in ploščic v obliki kamenčkov, pritrjenih na mrežno podlago, sem ustvarila oziroma prenovila unikaten talni mozaik, ki s svojo izvirnostjo pritegne mimoidoče poglede. Ni težko, je pa zamudno, saj je treba pri ovalnih linijah kamenčke izrezati iz osnove in jih enega po enega lepiti k celoti. Uganili ste. Slika na tleh so morski valovi, ki se penijo in zalivajo skale med njimi.

Okrogla slika iz barvitih stekelc

Barvita stekelca, osnova za sliko je okrogla in lesena. Tudi ta morski motiv sem zalepila z belim silikonskim lepilom na osnovo, sliko, ki je sicer iz mojega že večkrat razstavljenega opusa Steklena spirala, pa obesila na steno v počitniškem stanovanju. Kot del stanovanja sem tudi to steno pobarvala v slogu »maculato«. Kako? Preprosto in efektno. Večji ploščati čopič pomakamo v barvo in z njim v smeri urinega kazalca nežno tapkamo želeni motiv.

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media