Pri kronični venski bolezni je pomembno pravočasno zdravljenje

Dobro počutje | jul. '21

Kronična venska bolezen velja za eno od najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni. Zanjo so značilne otekle, boleče in težke noge, težave pa povzroča kar 80 odstotkom odraslih, zlasti starejšim od 60 let. Ženske zbolijo veliko pogosteje kot moški.

Na nastanek te bolezni, ki ji pogovorno pravimo tudi krčne žile, vplivajo dednost, spol, starost in debelost, drugi dejavniki tveganja so še nosečnost, vročina, kajenje in dolgotrajno stanje ali sedenje ter premalo gibanja. Kronična venska bolezen prizadene največ prebivalcev zahodnega dela sveta, kar kaže na povezavo s pogosto nezdravim načinom življenja, ki ne omogoča dovolj prostega časa, zdrave prehrane in gibanja. Na nekatere pomembne dejavnike, kot so spol, starost in družinska obremenjenost, ne moremo vplivati, je pa veliko takšnih, na katere lahko, na primer odpravimo odvečne kilograme, postanemo telesno dejavni in prenehamo kaditi. Strokovnjaki so opravili veliko raziskav in vsi se strinjajo, da je najpomembnejše zgodaj odkriti bolezen in jo čim prej začeti zdraviti, saj lahko tako preprečimo njeno napredovanje. Če je ne zdravimo, lahko bistveno vpliva na kakovost življenja.

Slabša prekrvavitev 

Venski sistem spodnjih okončin je sestavljen iz globokih ven, ki prenašajo večino krvi iz spodnjih okončin ter povrhnjih ven, ki zbirajo kri iz kože in podkožja. Venske zaklopke omogočajo globokemu in povrhnjemu venskemu sistemu odtekanje krvi v smeri proti srcu. Poleg zdravih venskih zaklopk je za normalno delovanje pomembno tudi delo stopalnih in golenskih mišic, ki s stiskanjem ven omogočajo gibanje krvi proti srcu. Vzrok za povišan tlak v venah in s tem za kronično vensko bolezen je tok krvi po veni nazaj (venski refluks). Refluks je posledica nepravilnosti žilnih zaklopk in venskih sten, kar vodi v vnetje žilne stene ter nadaljnje popuščanje.

Kronična venska bolezen prizadene venski sistem spodnjih okončin in je povezana s slabšo prekrvavitvijo v spodnjem delu nog zaradi strukturnih sprememb v venskih zaklopkah in venski steni. Klinično je opredeljena kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi zvišanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih okončin. Simptomi kronične venske bolezni so lahko težke, utrujene in boleče noge, srbenje, bolečine v nogah med hojo ali v mirovanju, otekanje gležnjev, nočni krči v nogah, občutek mrzlih ali pekočih nog in neprijetna izkušnja z nemirnimi nogami, ki se pojavi predvsem v večernih urah. Njeni znaki so lahko mrežaste vene ali krčne žile (varice), otekline, kožne spremembe in venska razjeda.

 Pogosto podcenjena bolezen

Kronična venska bolezen močno vpliva na kakovost posameznikovega življenja, saj zmanjša njegovo telesno zmogljivost, gibljivost, pogosto pa se pojavi tudi čustveno nelagodje. Razširjenost kronične venske bolezni je pogosto podcenjena, njeni simptomi pa spregledani. Slabše prepoznavanje in neustrezno zdravljenje zmanjšujeta kakovost življenja bolnikov in lahko vodita celo do invalidnosti. Pri 60 odstotkih bolnikov je bolezen na zgodnji stopnji. Pogosto ne vedo, čemu pripisati težave, zato se začnejo pozno zdraviti. Na zdravnika se velikokrat obrnejo, ko bolezen že napreduje. Pomen zgodnjega prepoznavanja in ustreznega zdravljenja te napredujoče bolezni poudarja tudi Miha Lukač, dr. med., zdravnik družinske medicine: »Huda bolečina in občutek težkih nog počasi povečata čustveno nelagodje ter zmanjšata telesno sposobnost in mobilnost ljudi s kronično vensko boleznijo. Kakovost njihovega življenja je mogoče občutno izboljšati s pravočasno diagnozo in zgodnjim začetkom zdravljenja simptomov in znakov bolezni.«

 Ob naraščajočih težavah si bolniki sprva pogosto pomagajo kar sami, tako da si noge hladijo z različnimi geli in kremami, ki jih kupijo v lekarni ali si jih doma pripravijo sami. Na žalost pa učinkovine, nanesene na kožo, ne dosežejo globljih plasti in podkožja. Šele z jemanjem zdravil zagotovimo zadostno koncentracijo učinkovine in dosežemo, da deluje tudi na vensko steno. Za zdravljenje se uporabljajo venoaktivna zdravila, katerih učinkovitost in varnost sta bili dokazani v kliničnih raziskavah, učinkovito zmanjšujejo najpogostejše simptome bolezni in na ta način pozitivno vplivajo na kakovost življenja bolnikov. Venoaktivna zdravila je koristno jemati ne glede na stopnjo kronične venske bolezni. S celovitim delovanjem povečajo venski tonus, spodbudijo mikroobtok v venah, občutno olajšajo bolečine v nogah ter zmanjšajo občutek težkih nog in njihovo otekanje.

Moški zamujajo z zdravljenjem

Bolnikom zdravljenje z venoaktivnimi zdravili običajno predpiše že osebni zdravnik, specialist na sekundarni ravni pa jim po pogovoru in pregledu običajno predpiše še kompresijski pripomoček, opravi ultrazvočno preiskavo povrhnjega in globokega venskega sistema spodnjih okončin ter se po potrebi odloči še za invazivne oblike zdravljenja, kot so skleroterapija, endovenska termična ablacija z laserjem ali radiofrekvenco, v nekaterih primerih pa tudi za klasično kirurško operacijo krčnih žil.

Še vedno se preveč ljudi, zlasti moških, začne zdraviti prepozno. Pogostost kronične venske bolezni je pri moških res manjša kot pri ženskah, vendar se za obisk pri zdravniku praviloma odločijo šele, ko je bolezen že napredovala. Na odlašanje z obiskom zdravnika vpliva, da so krčne žile pri moških zaradi večje poraščenosti nog manj vidne, tudi podkožno maščevje, ki je lahko vir otekanja spodnjih okončin, je pri njih razporejeno drugače kot pri ženskah, zaradi praviloma bolj dinamičnih poklicev se golenska mišična črpalka pogosteje aktivira. Pomembni pa so še povsem psihološki razlogi, saj veliko moških meni, da so krčne žile nekaj, kar prizadene predvsem ženske, zato se za pregled težje odločijo oziroma se odločijo šele, ko so težave že zelo izrazite.

M. Č., fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media