Poletni mozaik dvojnih vaj

Dobro počutje | jul. '21

1a

Dvojne vaje za naše skupno poletje pomenijo, da jih bo treba izvesti drugo za drugo. Le tako bo učinek optimalen. Izkušnje s predstavljenimi vajami kažejo tudi to, da je priporočljivo in smiselno vaje izvesti v opisanem vrstnem redu.

Princip »napni/obremeni in sprosti« je izhodišče, ki zagotavlja varnost in dober občutek ter osebni napredek. Vaje v kvadratkih so »napni/obremeni«, vaje v krogcih pa pomenijo »razbremeni«. Vsako vajo izvajajte le toliko časa, dokler se počutite dobro, sproščeno in lahko vmes ves čas enakomerno dihate skozi nos. Če vam katera od vaj dela preglavice ali je pretežka, jo enostavno izpustite. Vse vaje razen šeste je mogoče prilagoditi in jih delati tudi sede. Bodite ustvarjalni in dobre volje.

1b

Za ogrevanje razgibajte stopala, kot je prikazano na fotografijah 1a in 1b. Z njimi zaokrožite z občutkom. Vajo lahko naredite tudi leže ali sede.

2a

2b

Sledijo nežni predkloni s podajanjem dolgega mehkega valja nad glavo in med nogami v paru (sliki 2a in 2b), s katerimi boste dodatno ogreli telo in razgibali rame. Namesto plavalnega valja lahko uporabite tudi smučarsko ali leseno palico.

3a

3b

3c

Spretnost in koordinacijo lahko odlično in varno razvijate z metanjem obročev iz stiropora (sliki 3a in 3b) ali žogic visoko v zrak, potem pa stabilizirate hrbtenico s knjigo na glavi in tako popravljate svojo telesno držo (slika 3c). Bodite pozorni na dihanje.

4a

4b

5a

5b

Čim bolj poskusite posnemati vaje na slikah 4a in 4b. Ob dvigu na prste vdihnite (slika 4a) in ob pritisku pet navzdol izdihnite (slika 4b). Vajo lahko delate tudi stoje. Za razbremenitev pa se zvirajte: enkrat z iztegnjenimi stopali, drugič na prstih. (5a in 5b).

6a

6b

Sonožni (z obema nogama istočasno) odrivi na roke so lahko kar trd oreh, zato ta vaja zahteva več pozornosti in treniranosti telesa. Lotijo naj se je le bolj izurjeni in močnejši (sliki 6a in 6b). S to vajo krepimo moč rok, ob koordiniranju gibanja pa tudi celo telo.

Slika 7

Za konec pa po tej vadbi ali kar tako zaradi dobrega občutka pretegujte hrbtenico in sklepe leže na tleh. (slika 7)Podlaga naj bo trša, izmenoma iztegujte eno in drugo roko, kasneje tudi noge, da začutite sproščanje v vseh sklepih.

Lepo in aktivno poletje vam želim.

Besedilo: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media