Zelo ustvarjalna Pepca Žagar

Druženje | jul. '21

ROKODELKA SE PREDSTAVI

Pepca Žagar

Pepca Žagar, doma z Drečjega Vrha, je gospodinja, kmetica in že nekaj let vdova. Otroci so si v bližini zgradili nove hiše, in ker živi sama, ima veliko časa, ki ga namenja izdelavi rokodelskih izdelkov in nekaterim dejavnostim v Društvu upokojencev Mokronog - Trebelno.

Kot majhna deklica je opazovala starše pri ročnem delu. »Mama je ob vsem delu na kmetiji izdelovala rože iz krep papirja, pletla košare in volnene jope in puloverje za domače ter vezla prtičke za okrasitev doma. Oče je pletel koše in košare iz vrbovih vej. Že kot desetletna punčka sem iz krep papirja naredila svoje prve rože. Bila sem celo ošteta, ker takrat papirja ni bilo v izobilju, obenem pa je bil drag,« pripoveduje Pepca, ki zelo rada izdeluje rože iz krep papirja in plete košare ter peharje iz ratana, vrbovih vej, srobota in slame. Uporablja pa tudi raznovrsten reciklirani papir. Redno se udeležuje rokodelskih razstav, ki jih pripravljajo domače društvo, Pokrajinska zveza DU Dolenjske in Bele krajine, Zveza društev upokojencev Slovenije, ter delavnic v Izoli, kjer se rada sreča z rokodelci drugih društev in skupaj pokomentirajo izdelke.

Nikoli brez idej

Iz papirnatih rož nastajajo zelo osebni cvetlični aranžmaji.

Pravi, da se ji ideje za izdelke porodijo med gledanjem televizije, med brskanjem po internetu ali pa pogleda postopek izdelave določenih izdelkov na rokodelskih aplikacijah. »Rada se udeležim tudi izobraževanj in rokodelskih delavnic v Hotelu Delfin v Izoli. Sem zelo vztrajna, saj ne odneham, dokler ne nastane izdelek, ki mi je všeč«.

Članice sekcije za ročna dela Društva upokojencev Mokronog - Trebelno se dobivajo ob ponedeljkih na domu Pepce ali kolegice Milene. »Zelo je priročno, da se dobivamo na domu, kjer imamo na razpolago vse materiale in orodja za delo. Skupaj spijemo kavico in kaj pojemo. Zbere se nas sedem ustvarjalk, ki smo zelo aktivne, vedoželjne in vztrajne. V pravi užitek mi je učiti tako zainteresirane članice. Pred časom so me povabili še v krožek ročnih del v Šentrupertu, kjer sem prikazala postopke izdelave izdelkov. Občasno sem tudi mentorica na delavnicah, ki jih organizirajo posamezna podjetja.«

Pepca rada plete tudi košare iz različnih materialov. 

Svoje znanje rada prenaša na mlade. »V prostorih društva upokojencev sva z Mileno Zore v sodelovanju z občino do začetka epidemije spomladi in jeseni pripravljali rokodelske delavnice za osnovnošolske otroke. Na delavnicah se je zbralo do 25 otrok, nekatere so ročna dela bolj, druge pa manj zanimala. Delavnice za mlajše rodove sicer pripravljam tudi pred božično-novoletnimi in velikonočnimi prazniki,« je še povedala Pepca Žagar.

Besedilo in fotografije: Milica Korošec


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media