DRUŽENJE julij

Druženje | jul. '21

VRHNIKA

Društvo upokojencev Vrhnika je kot uvod v praznovanje 70. obletnice pripravilo razstavo čipk in voščilnic ter kratek kulturni program. Ob tej priložnosti je podpredsednica Zdusa Vera Pečnik društvu podelila veliko plaketo Zdusa. Po kulturnem programu, v katerem sta sodelovala Smiljan Ogorelec s harmoniko in recitatorka Breda Janjić, so si zbrani, med katerimi je bil tudi Branko Suhadolnik, predsednik Komisije za tehnično kulturo pri Zdusu, z zanimanjem ogledali razstavo. Pri ročnih delih so se še posebej izkazale nekatere članice. Tako je Jelka Šantelj izvezla več kot 500 voščilnic, Metka Krašovec čez 300, Jana Šurca pa je nakvačkala več kot 300 kazalk, ki jih prostovoljke poklanjajo ob prvih obiskih v programu Starejši za starejše. (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Leon Novak)

ŠMARTNO - TACEN LJUBLJANA

Člani Društva upokojencev Šmartno - Tacen Ljubljana so ob sprostitvi ukrepov pripravili srečanje ob 40. obletnici delovanja društva, ki bi ga morali praznovati že lani. V imenu Območne zveze društev upokojencev Ljubljana Šiška je Jožica Skubic podelila plaketo Zdusa predsedniku društva Bernardu Šesku. Ta pa je podelil priznanja članom za dolgoletno delo v društvu. Prejeli so jih: Janez Avsenik, Karolina Bergant, Ana in Jože Jaklič, Jožica Novak, Jožica Mihelčič, Pavle Vrečar, Fani Kušar, Franjo Merše, Milka Laznik, Vinko Mihovec, Hilda Bregar, Marija Jelačič, Angelca Ribič ter Antonija Sitar (na fotografiji). (Besedilo in fotografija: Ana Jaklič)

 

VIPAVA

Prostovoljke Društva upokojencev Vipava že petnajst let delujejo v Zdusovem programu Starejši za starejše. So nepogrešljiv stik s starejšimi osebami, ki potrebujejo njihovo pomoč. V preteklem letu so imele s starostniki stik le po telefonu. Po sprostitvi ukrepov pa so se ponovno sestale in dogovorile, kako bodo nadaljevale ponovne obiske in pomoč na domu. (Besedilo in fotografija: M. G.)

GROBELNO

Člani in članice Društva upokojencev Grobelno so komaj čakali, da se lahko srečajo in odpravijo na prvi »pokoronski« pohod. Zbralo se jih je 35, podali so se do Platinovca, Lipovca in Tratne. Po vrnitvi pa so druženje nadaljevali v kulturnem domu. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Niko Petelin)

SEMIČ

Semiško društvo upokojencev je v začetku junija organiziralo pohod po Krajinskem parku Lahinja. Vodila ga je njihova članica Mira Ivanovič, univ. dipl. biologinja, ki je s strokovnostjo in zanimivim pristopom pritegnila udeležence. Ti pa so dobili veliko novega znanja o parku. (Besedilo in fotografija: Irena Mali)

 

PIRAN

Društvo upokojencev Piran se je na pobudo Centra za krepitev ZD Piran udeležilo projekta Nalezimo se dobrih navad – cepimo se. Ob tem dogodku so pripravili tretjo garažno razprodajo oblačil in stvari in tako zbirali prostovoljne prispevke. Ker gresta zdravje in kultura z roko z roki, je društveni pevski zbor Bonaca s krajšim pevskim programom razveselil obiskovalce. Člani so bili zelo veseli tudi prvega izleta po osmih mesecih »zaprtja«. Kar z dvema avtobusoma so se odpeljali na Kozjansko. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

 

PRAZNOVALI SO

Članice in člani Društva upokojencev Vrhnika so obiskali Marijo Tomažin, ki je konec aprila dopolnila 100 let. Ob spremljavi harmonike so slavljenki zapeli nekaj njenih najljubših pesmi, ji poklonili darilce in šopek, gospa pa jim je v zahvalo za obisk podarila kvačkani prtiček in naročila, da ga morajo postaviti na vidno mesto, ker je to delo stoletnih rok.

V Domu starejših Rakičan pri Murski Soboti pa so pripravili slavje za stoti rojstni dan Marije Verban. Vso delovno dobo je bila šivilja v Muri. Do lani, ko se je preselila v dom, je sama vzdrževala hišo in opravljala vsa potrebna dela, saj hči z družino živi v Nemčiji. Z oskrbo je zelo zadovoljna, toži le, da slabo sliši in nima dobrih očal za branje.

 Spoznavanje Ljubljane

Članice zgodovinskega krožka Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so maja zaokrožile spoznavanje zgodovine 19. in 20. stoletja v Evropi. Pod vodstvom profesorice Nade so z vlakom odpotovale v Ljubljano. Ogledale so si Kongresni trg, kjer so se odvijali ključni dogodki slovenske zgodovine. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

60. obletnica mature v okrnjeni zasedbi

Na sliki je prva generacija tekstilno-kemijskih tehnikov, ki se je leta 1957 začela šolati v novozgrajeni šoli v Kranju. Po maturi leta 1961 se je približno 140 tehnikov zaposlilo po vsej tedanji domovini. Šole že dolgo ni več, enako kot večine nekdanjih tekstilnih tovarn. Srečanja so se udeležili: Ivan Dežnikar, Fani Drinjak, Jože Gaberšek, Majda Česnik, Miro Pinterič, Marta Leskošek, Jože Simčič ter Jože Praprotnik. (Besedilo in fotografija: J. P.)


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media