Omilimo posledice covida

Dobro počutje | jul. '21

Mnogi bolniki, ki so preboleli hujšo obliko covida-19 in so bili nekaj časa v bolnišnici, imajo določen čas po preboleli bolezni še težave z dihanjem in tudi spremenjen glas ter težave pri hranjenju, pitju in požiranju.

Ker bolniki hitro postanejo zadihani, jim to povzroči tesnobo, ki lahko težave z dihanjem še poslabša. Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije svetujejo, da ostanete mirni in se naučite obvladovati težko dihanje. Opravke začenjajte počasi, tako se bo dihalna stiska zmanjšala. Medtem pa si lahko pomagate z naslednjimi tehnikami:

  • Lezite na bok, podložite glavo in vrat z več blazinami ter rahlo skrčite kolena.
  • Če sedite pri mizi, se nagnite nad mizo in počivajte z glavo na blazini (lahko tudi brez blazine).
  • Če sedite na stolu brez mize pred seboj, se nagnite naprej, roke naj počivajo v naročju ali na naslonjalu stola.
  • Če vas, medtem ko stojite, doleti težko dihanje, se nagnite naprej in naslonite na stol, mizo ali okensko polico. Ali pa se naslonite na steno, noge naj bodo za dolžino stopala stran od stene in rahlo razkoračene.

Učinkoviti sta zlasti dve tehniki dihanja. Nadzorovano dihanje vam bo pomagalo, da se boste sprostili in nadzorovali dihanje: sedite v udoben in podprt položaj, položite eno roko na prsni koš, drugo na trebuh, zaprite oči in se osredotočite na dihanje, počasi vdihnite skozi nos (ali skozi usta, če ne gre skozi nos) in izdihnite skozi usta. Ko boste dihali, boste začutili, da se roka na trebuhu dvigne bolj kot tista na prsnem košu. Poskusite to delati z najmanjšim mogočim naporom, naj bo vaše dihanje kar se da počasno, sproščeno in tekoče.

Spodbujano dihanje pa je priporočljivo pri naporih, na primer pri hoji po stopnicah ali v hrib. Pomembno je, da ne hitite. Poskusite razdeliti aktivnost na manjše dele, da jo boste lažje opravili, ne da bi se utrudili ali ostali brez sape. Vdihnite skozi nos, preden stopite na stopnico, in izdihnite skozi usta, ko stopite na stopnico. Če pa se vam dihanje hudo poslabša, morate poklicati svojega zdravnika.

Težave z glasom in požiranjem

Bolniki, ki so jih v bolnišnici zdravili z dihalnim aparatom, utegnejo imeti po tem posegu težave z glasom in tudi s požiranjem, ker so postale mišice, ki pomagajo pri požiranju, šibke.

Če imate hrapav ali šibek glas, govorite le, ko vam je udobno. Takoj ko se utrudite, si vzemite počitek. Ne šepetajte, ker s tem obremenjujete glasilke, prav tako ne povzdigujte glasu in ne vpijte. Če hočete koga priklicati, uporabljajte pripomočke. Če se zadihate, ko govorite, nehajte govoriti in se osredotočite na dihanje. Poskusite mrmrati, tako trenirate svoj glas, a ne pretiravajte. Večkrat na dan spijte požirek vode.

Dobro požiranje je pomembno za preprečevanje zadušitve in vnetja pljuč. Pomagate si lahko z naslednjimi tehnikami: kadar koli jeste ali pijete, sedite pokonci in tako ostanite še najmanj 30 minut po hranjenju. Poskusite jesti hrano različne trdote, da najdete tako, ki jo lahko požirate. Najboljše je, da izberete najprej mehko in tekočo hrano, trda hrana pa naj bo sesekljana na čim manjše kose. Ko jeste, se poskusite čim bolj osredotočiti na hrano. Vzemite si čas za hranjenje. Jejte manjše grižljaje hrane, vmes pijte majhne količine tekočine in hrano dobro prežvečite, preden jo pogoltnete. Naj bodo usta prazna, preden se lotite naslednjega ugriza ali požirka. Jejte več majhnih obrokov dnevno. Če kašljate ali se vam zaleti ali pa začnete težko dihati med hranjenjem ali pitjem, prekinite in si vzemite čas, da se stanje izboljša. Zdrava prehrana je v času rehabilitacije zelo pomembna. Ščetkanje zob po vsaki jedi in skrb, da so usta vlažna, zagotavljata zdravje ustne votline. Če se sčasoma hranjenje in pitje ne izboljšata, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Prevedla in priredila: dr. Mateja Kožuh Novak, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media