Usklajevanje pokojnin

Dobro je vedeti | jul. '21

Junija je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ponovno razpravljal o usklajevanju pokojnin, čeprav je ta tematika prisotna na skoraj vsaki seji. Ne gre prezreti, da ZPIZ-2 med naloge sveta na prvo mesto uvršča prav spremljanje gmotnega položaja upokojencev in delovnih invalidov. Usklajevanje pokojnin, katerega poslanstvo je ohranjanje vrednosti pokojnin, pa bistveno vpliva na gmotni položaj uživalcev pokojnin. Enako seveda velja za prejemke delovnih invalidov. To so tako upokojenci kot delovni invalidi krepko občutili na svojih plečih v preteklem obdobju, ki ga je zaznamovala gospodarska in finančna kriza. Sprejeti so bili krizni ukrepi s posledicami na sistemu usklajevanja pokojnin, tako da se pokojnine v obdobju od leta 2010 do 2015 niso usklajevale po sistemskem zakonu ZPIZ-1 in ZPIZ-2.

Da bi bilo treba primanjkljaj neusklajevanja pokojnin zaradi interventnih ukrepov postopoma odpraviti, je svet Zpiza že večkrat opozoril. Lahko ugotovimo, da je bilo to deloma že uresničeno z izrednimi uskladitvami v zadnjih letih. Prizadeti pa vztrajajo, da je treba problem pravično rešiti in se posvetiti temam, ki zadevajo nadaljnji razvoj družbe in blaginjo njenih državljanov.

Skupina poslancev Desusa je 13. maja v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o dopolnitvi ZPIZ-2, s katerim naj bi se rešil omenjeni problem primanjkljaja zaradi neusklajevanja pokojnin. Predlagan je nov 430. a člen (dodatna uskladitev pokojnin), ki določa, da bi se pokojnine in drugi z zakonom določeni prejemki (razen letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo) v decembru 2021 uskladili v višini 3,5 odstotka.

Svet se je seznanil z dosedanjim usklajevanjem pokojnin na podlagi gradiva, ki ga je predložil Zpiz, in tudi ugotovil, kolikšne so bile dejanske uskladitve v obdobju od 2010 do 2021, kolikšne so bile po ZPIZ-1 in ZPIZ-2 ter kolikšne so razlike med njimi. Na tej podlagi je ugotovil, da niso vsi upokojenci v enakih zaostankih zaradi sprejetih interventnih ukrepov v preteklem obdobju od 2010 do 2015. Zato se je zavzel za diferencirano izredno usklajevanje pokojnin samo za tiste uživalce, pri katerih še niso bili v celoti odpravljeni zaostanki pri usklajevanju pokojnin, ki so rezultat preteklih posegov v redne uskladitve. S sprejetim sklepom bo svet seznanil pristojne organe in upamo, da bo prevladal zdrav razum. Kajti upoštevati je treba tudi finančne izračune in njihov vpliv na dolgoročno finančno vzdržnost sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

A. T.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media