Živila z izboljšano hranilno sestavo

Dobro počutje | jul. '21

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je v sodelovanju z Mercatorjem pripravila novo kampanjo, s katero želi potrošnike spodbuditi k nakupovanju živil izboljšane hranilne sestave. Živila z manj sladkorja, soli in maščob ter z več prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali so vse bolj dostopna, zanimanje za izdelke uravnotežene prehrane pa je največ pri mlajši generaciji. V zadnjem letu se je v času epidemije covida-19 povečalo povpraševanje po izdelkih uravnotežene prehrane, spremenil se je tudi način prehranjevanja, saj so ljudje več kuhali doma in se tudi bolj posvečali sestavi jedilnika.

Na trgovskih policah je tako mogoče najti živila treh prehranskih sektorjev, ki so podpisali zaveze odgovornosti z namenom spodbujanja uravnotežene prehrane in zdravega življenjskega sloga. Projekt Zaveza odgovornosti je nastal pred šestimi leti pod okriljem GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Leta 2015 so zavezo prvi podpisali v sektorju brezalkoholnih pijač, kjer so se proizvajalci zavezali zmanjšati vsebnost sladkorja v brezalkoholnih pijačah, da bodo poskrbeli za jasno informiranje o energijski vrednosti izdelkov, spodbujali zdrav življenjski slog in ne bodo oglaševali brezalkoholnih pijač otrokom, mlajšim od 12 let. Deset proizvajalcev brezalkoholnih pijač se je pred kratkim še dodatno zavezalo, da bodo do konca leta 2025 v brezalkoholnih pijačah znižali vsebnost sladkorja za pet odstotkov. Tem zavezam je sledilo sedem podjetij mlekarskega sektorja, ki so se zavezala, da bodo znižala vsebnost dodanega sladkorja v mlečnih izdelkih za deset odstotkov in spodbujala uživanje različnih mlečnih izdelkov, predvsem z manj dodanega sladkorja ali brez.

Leta 2019 se je projektu pridružil tudi sektor pekarstva, zavezo s področja znižanja vsebnosti dodane soli v kruhu za pet odstotkov do leta 2022 in povečanje vsebnosti polnozrnatih sestavin je podpisalo osem podjetij. Potekajo pa tudi že priprave zavez odgovornosti mesnega sektorja, da bi izboljšali hranilno sestavo živil z zmanjšanjem vsebnosti soli in maščob v mesnih izdelkih.

Podpis pod sliko:

Izdelki z izboljšano hranilno sestavo

J. D.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media