Število primerov mišje mrzlice narašča

Dobro počutje | jul. '21

Zdravje kratke

Zdravniki infektologi letos obravnavajo veliko primerov okužb z mišjo mrzlico, veliko več kot prejšnja leta. Miši, rovke ali podgane lahko prenašajo hantavirus, ki povzroča hemoragično mrzlico z renalnim sindromom (HMRS), ljudje pa se okužimo z vdihavanjem virusov iz izločkov (slina, seč, iztrebki), s katerimi je okuženo okolje, hrana ali voda.

Prvi znaki se pojavijo običajno po nekaj dneh, pogosto šele dva do štiri tedne po okužbi. Podobni so znakom okužbe z novim koronavirusom: nenadno se pojavi vročina, mrzlica, močan glavobol ter bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Tem se pridružijo še motnje vida, težave pri izločanju urina, slabo počutje in povišana telesna temperatura, očesne veznice so močno pordele, oboleli pa je v obraz rdeč, kot bi ga ožgalo sonce. Pri težji obliki oziroma zapletih pride do hitrega padca krvnega tlaka, motenj zavesti, krčev, odpovedi ledvic, krvavitev ali celo smrti.

Da se ne bi okužili z virusom mišje mrzlice pri delu na vrtu ali njivi ali brkljanju po zaprašenih prostorih, nosimo rokavice. Po delu pa si umijemo roke. Hrane ne puščamo naokrog oziroma vsa živila hranimo v zaprtih posodah, odpadke sproti odstranjujemo. Infektologi tudi svetujejo, da ne pijemo vode iz naravnih izvirov, ker so lahko okuženi, niti ne posedamo po tleh v naravi.

V stik z iztrebki glodavcev pogosto pridemo pri čiščenju kleti, podstrešja ali drugih prostorov, ki so bili dolgo zaprti. Zato jih najprej dobro prezračimo, tako da vsaj za pol ure na široko odpremo okna in vrata in odidemo iz prostora. Potem si nataknemo masko, nadenemo gumijaste rokavice (najbolje je, da smo oblečeni v oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami) in prostor razkužimo. Še posebej je to nujno, če opazimo iztrebke ali zavohamo urin glodavcev. Iztrebke ali morebitne poginule živali najprej poškropimo z razkužilnim sredstvom, šele potem previdno položimo v vrečko (uporabimo rokavice iz lateksa, ne prijemamo jih s časopisnim papirjem, kosom blaga ali papirnatimi brisačami!), vrečko dobro zapremo in odvržemo med splošne komunalne odpadke.

Sredstvo za razkuževanje si lahko pripravimo sami, in sicer zmešamo en del varekine z devetimi deli vode. S tem razpršilom obilno poškropimo prostor, pustimo vsaj pet minut, nato obrišemo vse površine. Prostora ne pometamo, da ne dvignemo prahu, in ne sesamo, saj bi skozi filtre lahko hantavirus še dodatno razpršili. Po zaključenem čiščenju snamemo rokavice in jih odvržemo med splošne komunalne odpadke, roke pa si temeljito umijemo s toplo vodo in milom.

 Vročina ogroža starejše in kronične bolnike

V vročih poletnih dneh se zadržujemo na hladnem, kolikor je le mogoče. Umaknemo se v naravo, vsaj kako uro ali dve preživimo v klimatiziranem prostoru, oblačimo se v lahkotna oblačila svetlih barv in naravnih materialov, kot sta lan in bombaž, in nosimo lahko pokrivalo. Pijemo več tekočine, vendar ne gaziranih pijač, saj telo hitreje dehidrirajo. Stanovanje zračimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, vmes ga zatemnimo z žaluzijami ali ruletami. Priporočljiva je uporaba klimatske naprave, vendar nam hladen zrak ne sme pihati v telo.

Visoke temperature so še posebej nevarne za starejše prebivalce in kronične bolnike s srčno-žilnimi boleznimi, dihalnimi obolenji ali sladkorno boleznijo in tudi prekomerno prehranjene in duševno bolne. Starejši zaradi oslabljenega telesa ne čutijo toliko žeje kot mlajši, zato so zapleti zaradi vročine, kot sta dehidracija ali vročinska kap, pri njih pogostejši. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj svojci redno preverjajo, kako se počutijo njihovi starejši sorodniki, sosedje ali znanci pa naj bodo pozorni na osebe, ki živijo same. Spodbujajte jih k pitju tekočine, vodo naj pijejo pogosto, a po požirkih. Če pri kom opazite znake, kot so vrtoglavica, zmedenost, glavobol ali siljenje na bruhanje, ga takoj umaknite v senco, pokličite nujno medicinsko pomoč in ga hladite do prihoda reševalcev. Enako ravnajte v primeru krčev v mišicah.

Magnezij za aktivno življenje 

Prehransko dopolnilo Magnezij 400 mg v obliki zrnc za pripravo napitka s sladilom je nepogrešljiv partner pri aktivnem življenju. Magnezijev citrat in vitamin B2 (riboflavin) prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter boljšemu delovanju živčnega sistema. Pripravite si odličen napitek z okusom pomaranče in limete. Zrnca prelijte z vodo, dobro premešajte in poskrbite za svoje dobro počutje. Ponudba prehranskih dopolnil Lekarne Ljubljana je kar najbolj prilagojena vašim željam in potrebam, poleg tega vam strokovni sodelavci svetujejo o uporabi, morebitnih omejitvah pri jemanju in primernosti posameznih prehranskih dopolnil.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media