Zgodilo se je septembra

sep. '21

 Četrtega septembra 1859 je škof Anton Martin Slomšek prenesel sedež lavantinske škofije iz Št. Andraža v Maribor. Tako mu je v mariborsko škofijo uspelo vključiti okrog 200.000 Slovencev, ki bi sicer ostali pod avstrijskim vplivom. 

Četrtega septembra 1972 je ameriški plavalec Mark Spitz na olimpijskih igrah v Münchnu kot prvi športnik osvojil sedem zlatih medalj.

Šestega septembra se spominjamo 300. obletnice rojstva slovenskega baročnega slikarja Fortunata Berganta (1721–1769).

V Ljubljani je bil ob odkritju spomenika Francetu Prešernu 10. septembra 1905 pravi narodni praznik. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na kritike zaradi »pohujšljive, nesramno odgaljene ženske podobe« – muze nad pesnikovo glavo.

V enem največjih terorističnih napadov, ki se je zgodil 11. septembra 2001 v ZDA, je umrlo skoraj tri tisoč ljudi. Teroristi so ugrabili štiri letala in z dvema trčili v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, z enim v Pentagon, eno pa je strmoglavilo na travnik v Pensilvaniji.

Štirinajstega septembra bo minilo 700 let od smrti italijanskega pesnika Danteja Alighierija. Njegovo največje delo je ep Božanska komedija.

V ledeniku Ötztalskih Alp so 19. septembra 1991 našli 5300 let staro mumijo – Ötzija.

Knez Otto von Bismarck je 23. septembra 1862 postal pruski kancler (imenovan tudi železni kancler). Je avtor modela zdravstvenega varstva, ki temelji na načelih obveznega, z zakonom predpisanega javnega zavarovanja in velja tudi pri nas.   

Petindvajsetega septembra 1849 je na Dunaju umrl Johann Strauss starejši, avstrijski violinist, dirigent in skladatelj, imenovan tudi oče valčka. Med njegovimi najbolj znanimi deli je Radetzkyjeva koračnica (Radetzky Marsch).

Sedemindvajsetega septembra 1904 se je v Svetem Juriju ob Ščavnici rodil Edvard Kocbek, slovenski pisatelj, pesnik in politik. Umrl je novembra 1981.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media