Ko ne veš, kje te ne boli

Dobro počutje | sep. '21

Težko oprijemljiva in še pred desetimi leti po krivici označena kot namišljena bolezen. Pa vendar otežuje življenje nekaterim posameznikom. Fibromialgija oziroma kronična utrujenost. Je nadležna bolezen, ki jo spremljajo nepojasnjene bolečine, pogosta utrujenost in nespečnost. Zdravljenje? Z različnimi pristopi, pri katerih naj bi sodelovali tako revmatolog, ortoped, nevrolog, in če je treba, tudi psiholog.

Lahko rečemo, da je bolezen svojo definicijo dobila v letu 2004, ko so v medicini resno pristopili k težavi. Sindrom fibromialgije (FM) je obolenje, ki je simptomatsko (verjetno pa tudi vzročno) zelo podobno bolezni SKU (sindromu kronične utrujenosti), zato ju celo strokovnjaki včasih težko razlikujejo. Lahko pa se pri bolniku pojavljata obe obolenji hkrati. Natančneje je fibromialgija opredeljena kot kronični mišično-skeletni sindrom, za katerega so značilni prisotnost nepojasnjene, široko razširjene bolečine ali zbadanja (ki se pogosto začne pojavljati najprej v ramenih ali vratu, kasneje pa postane bolj splošna), nenehna utrujenost, splošna jutranja otrdelost, spanec, po katerem nismo spočiti, in številne boleče točke v mišicah. Pacienti po navadi rečejo, da »jih vse boli« in težko določijo boleče mesto.

Grize in boli po vsem telesu

»Hm, kot bi me strašno trgalo po telesu, mišicah in kosteh. Nekje globoko v telesu, enkrat v vratu pa pod kolenom, drugič v podlahti … Bolečina je prisotna ves čas in te v bistvu popolnoma onesposobi za normalno funkcioniranje. Ampak ko greš k zdravniku, testi ne pokažejo nič posebnega.« Tako je svoje težave z nami delila 63-letna gospa iz Zasavja, ki želi ostati anonimna, saj ima bolezen še vedno nenavaden prizvok. Nekaj let že trpi za boleznijo, za katero je značilna nepojasnjena in razpršena bolečina po vsem telesu.

Ljudem z zgoraj omenjenimi znaki priskočijo na pomoč v Društvu za fibromialgijo, kjer organizirajo srečanja, objavljajo strokovne izsledke, povezane s to boleznijo, in ljudem svetujejo. Prvi dan letošnjega 6. mednarodnega kongresa medicinskih izvedencev v Laškem je bil v celoti posvečen fibromialgiji. Zelo zanimivo predavanje je imel internist revmatolog prof. Piercarlo Sarzi-Puttini iz Milana, ki pove, da »vzrokov bolezni še ne poznamo v celoti. Največkrat gre za kombinacijo genetskih predispozicij, stresnih življenjskih dogodkov, perifernih (vnetnih) in centralnih (kognitivnih in emocionalnih) mehanizmov, ki se prepletajo in ustvarijo občutek bolečine zaradi nevromorfoloških sprememb.«

Kako si pomagati?

Brez protibolečinskih zdravil, ki omilijo bolečino, ne gre, a bolniki jih ne smejo jemati prepogosto. Pogosto zdravniki predpišejo tudi antidepresivna zdravila, saj povečajo količino serotonina v osrednjem živčnem sistemu in zmanjšujejo občutek bolečine ter neugodje v mišicah, prav tako zmanjšujejo težave s spanjem in depresivno-anksiozne motnje. Pravijo, da pomagata prhanje s toplo vodo in kopanje v kadi s toplo vodo ali bazenu. Prav tako vaje za gibljivost, seveda tiste, ki jih bolniki lahko izvajajo, in vaje za moč. Hkrati pa se morajo izogibati stresu, odpraviti nespečnost in urediti prehrano.

Ker so nekateri bolniki namignili, da si pomagajo tudi s kisikom, natančneje kisikovo komoro, smo preverili, ali to drži in zakaj. »Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) pomaga pri vzpostavitvi normalnega delovanja telesa. Ima številne blagodejne učinke, ki jih ljudje še premalo poznajo,« je potrdila strokovnjakinja Jana Mandelc. Dodala je, da klinične študije kažejo, da izboljša tudi počutje in kakovost življenja številnih bolnikov s fibromialgijo. Navajajo, da je verjetno, da se s pomočjo povečane koncentracije kisika spremenita metabolizem možganov in nevrološka funkcija in se tako odpravi nenormalna aktivnost možganov, ki je povezana s fibromialgijo. »Bilo je že dokazano, da izpostavljenost hiperbaričnemu kisiku povzroča pomemben protivnetni učinek v različnih pogojih in patologijah,« je dodala in opozorila, da pa ne diagnosticirajo bolezni in ne dajejo zdravstvenih nasvetov. Njihova primarna dejavnost je splošna regeneracija telesa.

Monika Kubelj, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media