Zabavne prenove

Prosti čas | sep. '21

USTVARJALNICA – za september

Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Pri prenovi starih oblačil ali okrasnih predmetov nam pridejo prav prt, pletena jopica in odslužena prešita odeja.

Na dež s sončnim cvetjem

V filmu Casablanca ga je leta 1941 proslavil Humphrey Bogart. Dežni plašč, ki je postal v hipu priljubljen tudi v ženski garderobi.

Takšnega, le s svetlečo gladko površino, sem imela v omari. Kar tam je bil, ves dolgočasen. Čeprav še sam ni vedel, na kaj čaka, je dočakal. Zdravilo, kako se upreti jesenski vremenski cmeravosti. S sončno rumenimi cvetovi, ki bodo posušili še tako vztrajne dežne kaplje. Kupila sem impregnirani tekstil, lahko tudi tisti prikupno vzorčasti, ki je namenjen za namizne prte. Izrezane cvetove sem najprej z lepilom prilepila na plašč, nato pa jih prišila z enojnim cikcakastim šivom.

Drzno? Res je! Je pa zaradi skladnosti obeh materialov tudi sveže in všečno!

Iz prešite odeje okrasna blazina

Se zgodi, da prešita odeja dobi nesramno velik in trdovraten madež, nad katerim obupajo še tako čudežni čistilni pripravki. Kaj z njo? Jaz sem madež izrezala in tako dobila dva dela. In ju preprosto zvila v dva valja, kot sarmo. Vatirano polnilo prešite odeje je tudi polnilo nove okrasne blazine. Treba jo je bilo le še spojiti po dolžini in oba konca zašiti. Videz je mogoče še nadgraditi s krogi v kontrastni barvi ali aplikacijo s poljubnim motivom.

Oblečena vaza

Ali vas mika vrniti se v otroštvo, ko ste oblačile punčke, da bi bile lepše ali da jih ne bo zeblo? Kdo pa pravi, da se ne smemo kljub zrelim letom še vedno igrati? Če ne s punčkami, pa z dodatki za stanovanje.

Odrežite odsluženi pleteni bluzi v čipkastem vzorcu ovratni del ali kratek rokav, ga »po meri« sešijte in stisnite na spodnjem delu. Zaradi raztegljivega materiala lahko domiselno oblečete (in nato slečete) kozarce za kuhano vino, vrče za čaj ali vaze.

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media