Ko te zasvojijo odrske luči

Zgodbe | sep. '21

Dragan Grgić

Člani in članice Kulturnega društva Pekre - Limbuš so konec maja letos nastopili na 17. festivalu komedije Pekre, na katerem sodelujejo izključno ljubiteljske dramske skupine. Poželi so navdušenje z Grenlandijo, komedijo, ki jo je napisal Vinko Möderndorfer, priredil in režiral Tone Partljič, dogaja pa se v domu za starejše občane.

Zgodba je taka: Ker mlademu tajkunu Matiji zaradi goljufij grozi zaplemba zelo številnega premoženja, ga na hitro prepiše na babico Ano, ki velja za osebo z demenco, a to v resnici ni. Ko hoče namreč njen goljufivi vnuk premoženje nazaj, izve, da je babica velik del njegovega imetja zapravila tako, da je stanovalcem doma iz drugega nadstropja kupila letalske vozovnice za Grenlandijo …

V predstavi igra tudi upokojenec Dragan Grgić iz Maribora, obenem dejavni član združenja Srebrna nit. Rodil se je leta 1955 v Travniku v BiH. Ko je končal srednjo strojno tehnično šolo, je ugotovil, da dela doma ne bo kmalu dobil, zato je pisal v tovarno TAM v Mariboru in dobil službo. »Prvega oktobra leta 1973 sem postal tako imenovani tamovec. Prišel sem s skromno prtljago in se naselil v triposteljni sobi s skupinskimi sanitarijami v samskem domu Panonske ulice na Teznem. V rokah sem imel slovar slovensko-srbohrvaškega jezika in bil sem srečen,« se spominja.

Po enomesečnem spoznavanju proizvodnih procesov v tedanjem Tamu z več kot osem tisoč zaposlenimi je izpolnil neuraden pogoj za delo v Konstrukciji vozil in je že novembra postal tudi izredni študent višje tehnične šole, ki jo je seveda uspešno končal. Zelo je hvaležen inženirju Vidu Albertu, takratnemu vodji, da ga je usmeril na takojšnje nadaljevanje izobraževanja. »Hitro sem se naučil slovenščine, ki je bila seveda pogoj za študij strojništva, ki sem ga končal kot redni študent.« 

Ker so videli, da je delaven, so ga izbrali za predsednika mladine. »Na enem od sestankov mladih delavcev v takratnem Klubu mladih na Orožnovi ulici sem spoznal zalo Neveno, mladinko iz Mariborske livarne, ki je po enem letu postala moja žena.« Tri leta pozneje se jima je rodil sin Klemen, edinec, ki ima danes 41 let in je poročen z Vesno, 11-letna Zoja in osemletni Izak pa sta njegova in ženina sončka. Oba obiskujeta osnovno šolo v okolici Maribora in sta dobra učenca ter imata rada glasbo in šport.

V soju odrskih luči

Ob tem pove, da se nikoli ni počutil manjvrednega, ker ni Slovenec. »Treba se je vključiti v družbo, govoriti slovensko, a ohraniti svoje korenine,« je prepričan.

»Res pa je, da v mojih mladih časih niso bili na delu goljufivi tajkuni, ki bi izkoriščali stisko delavcev iz bivše skupne države, in sicer tako, da jih mizerno ali sploh ne plačujejo.« Potem doda: »Žal mi je, da je toliko cvetočih podjetij v Sloveniji z zelo dobrim in izkušenim kadrom propadlo.«

Izvem še, da z ženo strašno rada potujeta v tuje dežele, a vsako leto obiščeta tudi Draganove domače kraje. Proti koncu študija se je zaposlil v Hidromontaži Maribor, tedaj podjetju z več kot tri tisoč zaposlenimi. Nekaj let je delal pri montažah v Nemčiji, Libiji in Združenih arabskih emiratih ter 25 let kot projektni inženir v Avstriji in Nemčiji. Z ženo sta si tudi zato lahko zgradila hišo z vrtom, kjer so sedem let živeli skupaj s sinom in snaho, ki še danes živita v hiši. Onadva pa sta si kupila stanovanje v središču Maribora.

Sicer pa se je Dragan, ki ne zna biti brez dela, takoj ko se je leta 2017 upokojil, priključil KD Pekre - Limbuš. »Zaradi odsotnosti ene od nastopajočih sem med ljubiteljske igralke privabil tudi ženo Neveno Teo Gorjup – prav tako aktivno upokojenko, ki je takoj pristala in v predstavi zelo uživa.« Pravi, da odrske luči marsikoga zastrupijo za vedno. Njiju so. 

Neva Železnik, fotografija: osebni arhiv


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media