Cvetoče lepotice v septembru

Prosti čas | sep. '21

Ameriški slamnik Echinacea Coneto Yellow

September je čas za čiščenje gredic in pripravo rastlin na zimo in tudi čas, da uredimo prostor za nove trajnice. Predstavljamo tri lepotice, s katerimi bo vaš okrasni vrt v septembru zagotovo nekaj posebnega.

Izberimo rastline, ki še imajo cvetove, da bomo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Rastline, ki so posajene v večjih loncih, že imajo gojeno koreninsko grudo, tako da jih lahko sadimo vse leto. Poskrbeti moramo le, da bodo v prvih tednih po sajenju preskrbljene z dovolj vode.

Čudovit in uporaben ameriški slamnik

V izboru poleg vijoličaste najdemo še pestro barvno paleto. Novejše sorte slamnikov so kompaktnejše in zato v rasti stabilnejše. Na fotografiji so nove generacije ameriškega slamnika Echinacea Coneto 'Melon', Echinacea Coneto 'Yellow', Echinacea Kismet 'White'. Cvetovi niso priljubljeni le pri ljudeh, ampak jih obožujejo tudi metulji, čebele in čmrlji. Trajnica je primerna za zasaditev na sončnem prostoru. Ameriški slamnik se zelo lepo kombinira s sivko (Lavandula 'Hidcote Blue'), ki je pri nas prezimna.

Ameriški slamnik Echinacea Coneto Ksimet White

Priljubljenost slamnika iz leta v leto raste zaradi zdravilnih učinkovin, ki jih rastlina vsebuje. V Zeliščni lekarni patra Simona Ašiča so mi zaupali recept za tinkturo za spodbujanje delovanja imunskega sistema. Pripravimo jo tako, da 20 gramov svežih cvetov ameriškega slamnika prelijemo s 100 mililitri 70-odstotnega etanola ali 50-odstotnega domačega žganja in hranimo v dobro zaprtih steklenicah. Večkrat na dan jih pretresemo oziroma premešamo, da izboljšamo ekstrakcijo. Po dveh do treh tednih tekočino odcedimo in jo shranimo v temne steklenice. Uporabe ameriškega slamnika ne priporočajo bolnikom z avtoimunimi boleznimi, nosečnicam in doječim materam, še posebej pa ne otrokom do četrtega leta.

Rožni ali močvirski slez

Ko nekatere rastline že zaključujejo cvetenje, novejša sorta trdoživega hibiskusa Hibiscus moscheutos Summerfic 'Perfect Storm' poskrbi za dramatično osvežitev vrta z ogromnimi rožnatimi cvetovi. Posamezni cvetovi niso obstojni, se pa odpirajo vedno novi, ki jih še bolj poudarja temno vijoličasta, skoraj črna, podlaga velikih listov. Hibiskus ima povprečne zahteve po vodi, najbolje uspeva na mestu, kjer ima vsaj šest ur neposrednega sonca. Sorta 'Perfect Storm' je za skoraj polovico kompaktnejša od predhodne sorte 'Summer Storm'. Nekateri ga uvrščajo med enoletnice, moje izkušnje pa kažejo, da na območjih, kjer ni zelo nizkih temperatur (osrednja Slovenija, Štajerska, Prekmurje, Dolenjska), lepo prezimijo.

Močvirski hibiskus ima velike cvetove

Konec jeseni grm odvrže liste. Spomladi nikar ne obupajte prehitro nad njim, ker zelo pozno odžene. Uporabite zelo ostre škarje ali žago, da odrežete stebla do višine, kjer so olesenela.

Lažna sončnica

Heliopsis - lažna sončnica

Zelo malo je trajnic, ki bi cvetele od maja pa skoraj vse do oktobra in bi bile hkrati odporne proti ekstremnim razmeram. Ena takih je Heliopsis helianthoides 'Punto Rosso' ali lažna sončnica, ki izvira iz suhih prerij Severne in Južne Amerike. Ima zlate svetlo rumene cvetove, podobne malim sončnicam, ki vse poletje neprekinjeno cvetijo. Zraste do višine 80 centimetrov. Lepo uspeva na svetlih in sončnih mestih, medtem ko na svetli senci potrebuje oporo. Je odlična trajnica, ki z močnim barvnim odtenkom popestri cvetlično gredico. Ustreza ji običajna vrtna zemlja, ki ne sme biti preveč vlažna.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media