Drobne zgodbe rokodelk

Druženje | sep. '21

Članice skupine Zanke

»Naša južna Slovenija, imenovana Posavje, ima mnogo nadarjenih umetnikov: glasbenikov, pevcev, slikarjev, pisateljev, pesnikov, dobrih novinarjev in še mnogo drugih skritih talentov. Prav posebna skupina pa so »ZANKE«, gospe, upokojenke, mlajše in starejše, ki ustvarjajo ročna dela: pletejo, vezejo, kvačkajo in klekljajo … Njihovi dragoceni izdelki so v ponos njim in domačemu kraju.«

Na ta zapis v knjigi spominov ob ogledu ene naših samostojnih razstav smo zelo ponosne in nam je vedno znova navdih za ustvarjanje. Delavnica ročnih del Društva upokojencev Brežice »Zanke« deluje že več kot 20 let in trenutno šteje 14 članic, ki pletemo, kvačkamo, vezemo in klekljamo. Že res, da je delavnica namenjena predvsem ustvarjanju, izmenjavi izkušenj in morebitnih novosti, pridobivanju novih znanj, vendar pa skupna srečanja pomenijo veliko več – klepet, praznovanje rojstnih dni, načrtovanje razstav, izlete.

Svoje znanje in izkušnje prenašamo tudi na mlajše generacije z željo, da ohranimo tradicijo, kulturno dediščino in lepe zgodbe, ki nas povezujejo. Rokodelskega tečaja v Osnovni šoli Brežice, ki smo ga izvajale tri šolska leta zapored, se je udeležilo lepo število učenk in učencev od 3. do 9. razreda, kar nas je izredno veselilo.

Del mojstrovin brežiških Zank

Med epidemijo smo bile dejavne na daljavo. Vsak torek smo se povezale, ustvarjene izdelke pa objavljale na spletnih straneh društva upokojencev in Večgeneracijskega centra Posavje Brežice ter tudi na Facebooku. Še posebej smo ponosne na Jelko, eno izmed naših najstarejših članic, ki ustvarja prave umetnine. Že s sedmimi leti se je začela učiti izdelovanja idrijske čipke, ki je bilo sestavni del pouka v osnovni šoli v njenem rojstnem kraju. Veliko znanja pa ji je dala tudi mati, ki je s klekljanjem preživljala družino. Zadnja leta Jelka stanuje v brežiškem domu za starejše občane, kjer izdeluje unikatni nakit. Izpod njenih pridnih rok nastajajo čudovite ogrlice, uhani, zapestnice, prstani. »Klekljanje me pomirja in mi daje občutek, da se lahko tako predstavim. Še se spomnim vseh teh uric, ko sem klekljala še mlada, če rodila bi se znova, bi spet jim dušo dala rada,« pravi.

Vsako leto članice skupine Zanke sodelujemo z razstavo svojih izdelkov na različnih prireditvah. Tako bomo tudi letos sodelovale na letni rokodelski razstavi PZDU Posavja v muzeju v Krškem. Oktobra pa bomo ob brežiškem občinskem prazniku pripravile »razstavo v izložbi« na glavni ulici, ki bo na ogled ves mesec.

Ivana Vatovec, članica Društva upokojencev Brežice, pisateljica in pesnica, je Zankam namenila tole pesem:

Z A N K A M

Niti in zanke, prijazne znanke,

v nenehnem prepletu,

v živahnem klepetu

nizajo zanke pletilke plešoče

v mehke copatke vpletene želje

in vbodi šivanke make cvetoče

na belo platno v žareče veselje.

Da ne zaide preteklost v pozabo,

da obstane za danes

in še za mnogo mnogo poznejšo rabo;

v bogastvu umetelnih šivov in zank,

ki prsti jih spretni na novo lovijo,

je žlahtnost sledi naših babic in mamk,

ki v vzorcih pletenja, vezenja

še vedno iskrijo,

da niti in ZANKE kot s čudežno prejo

vse čase v brezčasno lepoto natkejo

za čas, ki je bil,

za danes

in za tiste, ki pridejo še na ta svet

in bodo njihovi prsti ustvarjali veččasen,

pa vendar, na srečo in v čast vseh njih,

dragocen brezčasen preplet!

Vera Boh, fotografiji: arhiv sekcije


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media