Dve barvi, dva vzorca

Prosti čas | sep. '21

Udoben in prijetno topel dvobarvni pulover bosta rada oblekla tako vnukinja kot vnuk. Barvi zanj si bosta pa kar sama izbrala.

Velikosti: 116–122 in 128–134 oziroma od 6 do 8 in od 9 do 11 let. Opisi za večjo velikost so v oklepajih.

Potrebujemo: po 200 (250) g bež in svetlo modre volne; pletilke št. 2,5 in 3,5, kratko krožno pletilko št. 2,5, pomožno pletilko za kito.

Vzorci. Patentni vzorec (pletilke št. 2,5 in bež volna): menjaje 1 desna in 1 leva petlja. Vse druge vzorce pletemo s pletilkami št. 3,5. Gladek desni vzorec (modra volna): v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Vzorec kite na 9 petljah (bež volna): pletemo po vzorčni risbi. Narisane so vrste na licu dela. V vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže, desno križane petlje levo križamo. Ponavljamo 9 petelj in 4 vrste.

Poskusni vzorček: 22 petelj in 29 vrst gladkih desnih petelj = 10 x 10 cm; pri vzorcu kite je 24 petelj 10 cm širine.

Hrbtni del: nasnujemo 92 (98) petelj in pletemo 3 cm patentnega vzorca. Nadaljujemo gladek desni vzorec. 25 (27) cm od patentnega roba začnemo plesti vzorec kite. Pri tem v 1. vrsti dodamo 10 enakomerno porazdeljenih petelj. Med obema krajnima petljama začnemo plesti s petljo, označeno s puščico A (B, pri tem 1. in zadnjo petljo križano pletemo). 40 (42) cm od patentnega roba zazankamo za vratni izrez sredinskih 14 petelj in končamo vsako stran posebej. Za vratno okroglino zazankamo v vsaki 2. vrsti 2-krat po 5 petelj. Po 2 cm od začetka vratnega izreza naberemo na krožno pletilko petlje obeh ramen in vmesnih 38 petelj vratnega izreza in pletemo na vseh petljah 2 cm patentnega vzorca, 1 vrsto leve petlje in 2 cm patentnega vzorca. Vse petlje nato zazankamo.

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega, le z globljim vratnim izrezom. 36 (38) cm od patentnega roba zazankamo sredinskih 12 petelj. Za vratno okroglino zazankamo v vsaki 2. vrsti 1-krat 3 petlje, 3-krat po 2 petlji in 2-krat po 1 petljo. Po 6 cm od začetka vratnega izreza naberemo na krožno pletilko petlje obeh ramen in vmesnih 42 petelj vratnega izreza ter na vseh petljah pletemo 2 cm patentnega vzorca, 1 vrsto leve petlje in 2 cm patentnega vzorca. Vse petlje nato zazankamo.

Rokav: nasnujemo 34 (36) petelj in pletemo 2 cm patentnega vzorca. V zadnji vrsti dodamo 14 (8) enakomerno porazdeljenih petelj. Nadaljujemo gladek desni vzorec. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh v vsaki 5. (6.) vrsti 14-krat po 1 petljo. Dodane petlje sproti prilagajamo obema vzorcema. 16 (19) cm od patentnega roba začnemo plesti vzorec kite in v 1. vrsti dodamo 6 enakomerno porazdeljenih petelj. 26 (29) cm od patentnega roba zazankamo vse petlje.

Izdelava: dele puloverja rahlo navlažimo. Nato jih rahlo raztegnemo do označenih mer na krojih in pustimo, da se posušijo. Ramensko-vratni oblogi prepognemo na polovico in ju prišijemo na notranji strani ramen in vratnega izreza. Nato sprednjo ramensko obrobo položimo na hrbtno obrobo. Všijemo rokave. Stranske in rokavne šive sešijemo obenem. Na ramenski obrobi prišijemo po dva pritiskača.

Sprednji in hrbtni del

Rokav

Vzorec kite na 9 petljah

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 1 petljo križamo desno

= 2 petlji odložimo na pomožno pletilko pred pletenje, popletemo naslednji 2 petlji desno, nato desno še petlji s pomožne pletilke

Jesenske dobrote

Ljubke gobice, debeli kostanji, sladko grozdje in čudovito obarvano listje nam naznanjajo, da je radodarna jesen spet prišla med nas.

Vse te jesenske dobrote uporabimo kot bordure ali pa jih domiselno sestavimo v prisrčne vzorčke (narišemo jih na karirast papir) in jih s križci izvezemo na prtičke, prte, zavese, oblačila ipd.

Križce vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice čez 2 x 2 nitki na blagu in v označenih barvah.

Delovni znaki:

in 9 = rjava

in 4 = olivno zelena

in 3 = tobačno rjava

= vijoličasta

= svetlo vijoličasta

in 10 = bela

5 = svetlo zelena

6 = svetlo rumena

7 = oranžna

8 = svetlo rdeča

11 = svetlo rjava

= linijski vbod z rjavo, vijoličasto, bež in svetlo rjavo

Kostanji

Gobice

Listje

Grozd

Listje

Kostanji

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media