Skok v istrsko preteklost

Zgodbe | sep. '21

Kdor si želi ogledati bogato zakladnico, ki v pristnem istrskem okolju prikazuje kulturno in bivanjsko dediščino naših prednikov v 19. in začetku 20. stoletja, naj se odpravi v koprsko zaledje. Natančneje v živi muzej Hiša Vrešje v Krkavčah.

Etnološko zbirko sta v življenje obudila domačina, zakonca Reja, ki sta brez evropskega denarja ali katere druge finančne pomoči, le z dobro voljo in lastnimi prihranki, na noge postavila zavidljiv pomnik nekdanjega kmečkega okolja v naših krajih.

Hiša je, zanimivo, zgrajena na »živi skali«, ki v pritličju predstavlja naravni tlak. »Kdaj je bila zgrajena, ne vemo, imamo pa mapno kopijo iz tržaškega arhiva in na tem dokumentu iz leta 1623 je že vrisana. V takšnih domovih je živelo tri četrtine vaščanov, saj si česa večjega niso mogli privoščiti,« pojasni Ondina Reja in doda, da se je v hiši Vrešje rodil in svoja otroška leta preživljal njen pokojni mož Štelijo. Obnova je terjala nemalo naporov in odrekanj, saj je bila stavba precej dotrajana, njenih gabaritov pa nista smela spremeniti, ker je zaščitena. »Kar nekaj zim je pokojni mož počasi v garaži restavriral posamezne kose pohištva. In izplačalo se je, saj hiša brez starega pohištva ne bi imela prave duše,« pove Ondina. Dobršen del opreme in veliko posode jima je podarila družina Kerin iz Krkavč, ki sta ji zelo hvaležna, saj je Štelijeva družina živela res skromno in bi bilo zato danes v hiši na ogled manj zanimivih razstavnih predmetov.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media