Nevšečnosti kar noče biti konec!

Prosti čas | sep. '21

Vse leto nas spremljajo neugodno vreme in različne nevšečnosti. Od spomladanskih zmrzali, ki so uničevale posajene vrtnine, do slabega opraševanja, pomrznjenih vej, polomljenih sadik zaradi toče, večkratnih vročinskih valov pa do invazij polžev. Škodo lahko omilimo s posebnimi ukrepi, ki pripomorejo, da se rastline obrastejo, zacelijo rane in odganjajo naprej. Prav je, da utrdimo znanje o teh ukrepih.

Pomagajmo si s škropljenjem z algami in aminokislinami. Preparata Medicoplant Amino in Medicoplant Algesin sta na naravni osnovi, vsebujeta 24 aminokislin, nekatere v večjih količinah in druge v manjših. Algesin deluje bazično ali lužnato, Amino, ki je nekoliko močnejši, pa deluje kislo. To nam pove, da se lahko prvi meša s kislimi dodatki in drugi z bazičnimi.

Oba preparata pomagata rastlinam, da lažje prenašajo nizke temperature ali vročino. Stoma v rastlini povzroči upočasnitev presnove v rastlini, celice pa na ta način lažje prenesejo mraz, vročino in tudi sušo. Ko teh negativnih vplivov ni več, rastline spet normalno ali pa celo pospešeno rastejo. Podoben primer je pri poškodbah, ki nastanejo zaradi žuželk, rastlinskih bolezni, vetroloma ali toče. Regeneracijo oziroma obnovo rastlin omogočijo tudi drugi preparati, ki pa so obogateni še z dušikom, fosforjem, kalijem, magnezijem, kalcijem in mikrohranili. To izboljša celjenje in dozorevanje lesne mase ali celulozne mase, ki tvori drevesno rastlinsko snov. Rezultati v praksi so presenetljivi. Na primer vinska trta, poškodovana zaradi toče, si je opomogla, razrasla se je in v naslednjem letu omogočila normalen pridelek. Mlad nasad je mnogo bolje prenesel vročino in le malo sadik se je posušilo. Velja poudariti, da v jesenskem času ni priporočljiva uporaba hranil na dušikovi osnovi, saj bi rastline pospešeno rasle, les ne bi dozorel, in to je idealna možnost, da nedozoreli poganjki pozebejo. Aminokisline v preparatih Amin in Algesin pa pospešujejo dozorevanje lesa in zmanjšujejo možnost jesenske pozebe.

V začetku septembra polži začenjajo izlegati jajčeca, ki bodo prezimila, in drugo leto bo polžev spet na pretek. Če tega ne želimo, je zdaj čas, da potrosimo Metarex – potrebujemo samo devet zrnc na kvadratni meter. Tisti pa, ki prisegate na naravna sredstva, uporabite prav tako učinkovit preparat Ironmax, ki je na bio osnovi. Ne pozabimo, da preparata zaradi posebne tehnologije delujeta v vlažnem vremenu in tudi več kot en mesec.

Nadležne žuželke

V vročini in vlagi se hitro razvijajo žuželke. Pojavljajo se ose, sršeni, azijski sršeni, ščurki, uši, mravlje, škorpijoni, in še kaj bi se našlo. Lezejo in letajo povsod in včasih so prav nadležni.

Ko začenjata zoreti sadje in grozdje, jih je zunaj čedalje več in tudi v počitniških hišicah, prikolicah, na svislih, v garažah ... Male žuželke se skrijejo v špranje, razpoke, pod predmete, se razvijajo in lahko se zgodi, da bo objekt kljub naši marljivosti v naslednji sezoni neprimeren za bivanje. Poleg tega so nekatere izmed žuželk, zlasti sršeni, ose in škorpijoni, za ljudi smrtno nevarni, sploh če so alergični na njihove pike. 

Zatiranje ni enostavno, zlasti če smo alergični ali če nimamo ustreznih pripomočkov, ki bi nam omogočili delo z varne razdalje, saj so napadi velikih sršenov, ki jih imenujemo azijski sršeni, lahko zelo nevarni. Včasih je veljalo, da je pik ene ose primerljiv s pikom treh čebel (čeprav strup ni isti), pik treh os lahko primerjamo s pikom enega sršena, pik azijskega sršena pa je še močnejši in še bolj strupen.

 V preteklosti so taka gnezda uničevali z zažiganjem in dimljenjem. Zažiganje je sicer populacijo sršenov uničilo, a povzročilo je prenekateri požar, poleg tega pa lahko dimljenje sršene le razdraži, zato postanejo še bolj napadalni. K sreči danes že dobimo sredstva v obliki razpršil, ki nam omogočajo delo z varne razdalje, tudi od sedem do deset metrov. Pri tem seveda ne sme biti v bližini odprtega ognja. Snop razpršila, če le lahko, usmerimo v samo odprtino gnezda. Dovolj je le nekaj sekund. Na podstrešju ali v katerem drugem zaprtem prostoru popršimo ves prostor, in sršeni bodo uničeni. Podobno, vendar lažje storimo to z osjim gnezdom.

Veliko težavo v domu povzročajo tudi mravlje, rdeče, črne, majhne, velike ... Dobra rešitev je uporaba posipov ali razpršil znamke Strike. Z univerzalnim razpršilom popršimo površine, okenske okvirje, tla, okrasne rastline v domu in okolici.

Posip pa potresemo povsod tam, kjer srečamo mravlje ali pa drugi plazeči se mrčes (ščurke, bolhe, uši ...). Na voljo pa so tudi posebne ampule, ki jih zmešamo z vodo. Zelo enostavno in priročno. S tem vplivamo pozitivno tudi na okolje, saj ne delamo nepotrebnih močnejših koncentracij. Z njimi zaščitimo tudi okrasno grmičevje, cvetje ipd.

Na trgu so tudi posebne vabe proti mravljam. Sredstvo za uničenje je v posebnem ohišju in je tako nedostopno otrokom. Mravlje gredo na sladko tvarino in jo odnašajo v mravljišče. Zaradi manjše vsebnosti snovi postopek traja 14 dni. V tem času mravljišče odmre in mravelj se znebimo. Ne smemo biti neučakani. Ljudje po navadi, če ni takojšnjega učinka, že sprejmemo sklep: to sredstvo je zanič. Toda vsaka stvar je narejena tako s posebnim razlogom. V našem primeru uničimo mravljišče, kar je naš cilj, uspeh pa je popoln. Vendar pa ponovno poudarjam, potrebujemo vsaj 14 dni časa. Mravlje namreč na ta način počasi umirajo in populacija se posledično manjša. Če bi potresli insekticid po mravljišču, bi del mravelj umrl, drugi del pa bi zaprl vstope v mravljišče in našel izhod drugje. S tem pa nismo storili nič.

V vlažnem vremenu nam delajo težave komarji. Uporabimo spirale proti komarjem. Lahko jih postavimo pod mizo ali nanjo ali v bližino in komarji bodo odleteli. Dobra rešitev z dimljenjem je tudi fumigator. Ta zaplini vse špranje v prostoru in uniči mrčes. Po delovanju pa prostore prezračimo. Delovanje je enostavno in varno, saj sredstvo zalijemo z vodo, da lahko reagira.

Franc Grošelj, fotografija: Pixnio.com


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media