Soustvarjajmo dvajseti festival

sep. '21

Bomo tudi letos migali na festivalu?

 V Cankarjevem domu v Ljubljani se bo med 29. septembrom in 1. oktobrom odvijal 20. festival za tretje življenjsko obdobje. Tokrat bo v znamenju jubileja, ki bi ga pravzaprav morali slaviti že lani, pa tega niso dopuščale epidemiološke razmere.

Največja prireditev za starejše pri nas, s katero zaznamujemo tudi 1. oktober, mednarodni dan starejših, prinaša pester strokovni program o aktualnih termah. Zanimiva bo razprava na temo evropskega stebra socialnih pravic – Evropa po epidemiji. Program bo potekal v duhu iskanja načinov, kako v trenutnih razmerah dolgoročno in pozitivno vplivati na kakovost življenja starejše populacije in kako oblikovati bolj povezano, bolj vključujočo družbo, ki omogoča uspešno sožitje in socialno varnost vseh generacij. Potekalo bo tudi več okroglih miz, na primer na temo minimalnih plač in pokojnin, stanovanjske problematike in digitalizacije ter skupnostnih oblik in meril kakovosti dolgotrajne oskrbe. Morda se premalo zavedamo, kako pomembno z jezikom vplivamo na ozračje v družbi in vzdušje med nami, zato bo zelo zanimiva razprava o razbijanju stereotipov o staranju in starosti v medijih, o tem, kako spoštljivo nagovarjati vse generacije, ter o poenotenju strokovne terminologije s področja staranja in starosti. Okrogla miza O besedah o starejših NE brez starejših, Kako se z izrazjem izogniti stereotipom o staranju bo 30. septembra ob 11. uri. Ugotovitve razprav bodo predstavili na zaključni okrogli mizi, kjer bodo predstavili tudi bistvene poudarke zakona o dolgotrajni oskrbi.

Ljubitelji fotografije vseh starosti se še lahko udeležite tradicionalnega festivalskega fotografskega natečaja. Pošljete lahko fotografije z motivi po lastni izbiri ali na temo »nasmeh«. Še posebej bodo veseli nasmejanih in razigranih obrazov, pravijo organizatorji, saj jih v zadnjem času vidimo vse premalo. Fotografije lahko do 20. septembra 2021 pošljete na elektronski naslov: fotof3zo@gmail.com.

Organizatorja dogodka Proevent in Mestna zveza upokojencev (MZU) Ljubljana zagotavljata varen obisk in izvedbo festivala v skladu z ukrepi in priporočili Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse aktualne novosti in spremembe spremljajte na spletni strani www.f3zo.si in FB-profilu Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Besedilo: U. R., fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media