ZDRAVSTVENE NOVICE

Dobro počutje | sep. '21

Višje preživetje bolnikov z rakom

Preživetje slovenskih bolnikov z rakom se je v zadnjih dvajsetih letih povečalo za 11 odstotkov, je pokazala analiza Onkološkega inštituta Ljubljana. Ob tem onkologi poudarjajo, da sta starost in stadij raka ob diagnozi (zgodnje odkrivanje) še vedno ključna za preživetje bolnikov. Najbolj se je povečalo preživetje bolnikov s kožnim melanomom, rakom debelega črevesa in danke ter pljučnim rakom. Za deset odstotnih točk se je povečal tudi delež preživelih žensk, ki zbolijo za rakom dojk. Delež preživelih moških, ki zbolijo za rakom prostate, pa se je povečal za več kot 20 odstotnih točk. V skupino rakov, pri katerih preživetje še vedno ostaja majhno, pa spadajo rak trebušne slinavke, rak požiralnika, rak jeter, rak žolčnika in žolčevodov ter možganski tumorji.

Hitro in učinkovito zračenje

Eden izmed pomembnih higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je čim pogostejše in učinkovitejše prezračevanje prostorov. Strokovnjaki priporočajo, da okna večkrat na dan odpremo na stežaj in jih pustimo tako do 15 minut. Pozorni bodimo na relativno zračno vlago v prostoru; pri nizki zračni vlagi se kapljice iz dihal, v katerih je lahko tudi koronavirus, zelo hitro posušijo, izhlapijo in virus postane bolj nevaren za človeka. Hkrati je v prostoru z nizko zračno vlago tudi naša sluznica dihal občutljivejša in dovzetnejša za okužbo.

Gibanje krepi zdravje

Človek je ustvarjen za gibanje in brez njega naše telo, um in energija začnejo počasi upadati, poudarjajo v Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez. Zato ob dnevu slovenskega športa 23. septembra vabijo prebivalce vseh starosti, da obujejo športne copate, vzamejo v roke pohodne palice, sedejo na kolo, razgrnejo blazine za jogo, zaplavajo … Vsak gib šteje, telo vam bo hvaležno zanj. Še prej, od 4. do 11. septembra, pa se lahko udeležite predstavitev športnih in rekreativnih programov na Tednu športa v Ljubljani in se tako razgibate. Več informacij najdete na spletni strani: https://danslovenskegasporta.si.

Prva nacionalna konferenca o demenci

Na svetovni dan alzheimerjeve bolezni 21. septembra bo potekala prva nacionalna konferenca, ki se bo ukvarjala s stanjem in izzivi na področju alzheimerjeve bolezni pri nas, zlasti skozi prizmo sindemije covida-19. O sindemiji govorimo zato, ker je epidemija koronavirusne bolezni vplivala na druga zdravstvena stanja, na primer prepozno odkrite in slabše zdravljene druge bolezni, porast duševnih težav ipd. Konferenca, ki jo pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU ter združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija, bo potekala na daljavo, na njej pa bodo sodelovali domači in tuji strokovnjaki.

Ustvarjajmo upanje z dejanji

Slogan letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora opozarja na to, da lahko vsak med nami – otroci, starši, prijatelji, sosedi – pomaga nekomu, ki se je znašel v samomorilni stiski ali pa je zaradi samomora izgubil bližnjega. Pristopimo k osebi v stiski, povprašajmo jo po počutju, poslušajmo njeno izkušnjo spoprijemanja s samomorilnimi mislimi, spodbujajmo jo, da poišče strokovno pomoč. Nekomu, ki je v stiski, lahko že pogovor o vsakdanjih stvareh da občutek povezanosti in upanja. Vseh samomorov žal ne moremo preprečiti, veliko pa jih lahko.

Ob tem Nacionalni inštitut za varovanje zdravja v sodelovanju z Mednarodno zvezo za preprečevanje samomora poziva prebivalce, da na svetovni dan preprečevanja samomora 10. septembra ob 20. uri prižgejo svečko na okenski polici. Gre za gesto v podporo preprečevanju samomora, poleg tega pa svečka gori tudi v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, ter kot upanje za njihove svojce.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media