Virusi imajo svoje šibke točke

Dobro počutje | sep. '21

Rastline so iznašle svoje strategije zoper viruse, ko človeka še sploh ni bilo, zato jim velja zaupati, kar dokazujejo tudi znanstvene raziskave, pravi Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave in avtorica številnih priročnikov. Zadnji nosi naslov Naravne rešitve za težave z virusi in med več kot 50 opisanimi rastlinami jih ima enajst dokazano delovanje tudi proti koronavirusom. 

Predvsem je pomembno, da virusom čim bolj otežimo vstop v telo. Potem ko prebijejo naš imunski sistem, potrebujejo določen čas, da se razvijejo – zato ne čakajmo na znake okužbe, pač pa jim poskušajmo preprečiti, da se pritrdijo na sluznice oziroma prebijejo v celice. To jim preprečujejo  zdravilne sluzi, ki jih najdemo v trpotcu, slezu, slezenovcu, velecvetnem in drobnocvetnem lučniku in še nekaterih drugih rastlinah.  Svež ingver za 80 odstotkov zmanjša možnost vdora virusov v celice. Podobno velja za bezgove jagode, česen, črno kumino in številne druge rastline. Če to fazo zamudimo, uporabimo pripravke, ki virusu onemogočajo razmnoževanje. Tako moč ima na primer propolis.

Da imata pri krepitvi imunskega sistema ključno vlogo vitamina C in D, verjetno ni treba ponavljati. Vendar pa vitamina C ni smiselno uživati v velikih količinah, na zalogo. Presežne količine namreč telo takoj odplakne in tako obremeni ledvice. In ali veste, da boste z uživanjem limone ali paprike dobili manj vitamina C, kot si predstavljate? Veliko več ga vsebujejo zelišča, na primer drobnjak in peteršilj, a le če nista vzgojena v rastlinjaku. Za zimo ju shranimo v soli ali olju (naredimo pesto), saj tako zelišča izgubijo le malo zdravilnih učinkovin.

Vitamin D nam je dostopen na lahek in poceni način. Dobimo ga s sončenjem, dovolj je, da smo na soncu vsaj 15 minut vsak dan. Tako ga lahko telo uskladišči in nato porablja v zimskih dneh. Nadomeščanje vitamina D s prehranskimi dopolnili utegne biti tvegano, saj ne učinkuje povsem enako kot tisti, ki ga naše telo ustvarja le ob pomoči sončnih žarkov.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media