Resolucija brez konkretnih izboljšav

sep. '21

V Društvu Srebrna nit – Združenju za dostojno starost že nekaj let opozarjajo na neustrezno socialno politiko v odnosu do starejših in na nujne spremembe, ki bi prispevale k dostojni starosti. Ugotavljajo, da predlog Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2021–2030 ne bo pripomogel k izboljšanju stanja, zato zahtevajo sprejetje socialnovarstvenega programa, ki bo vseboval merljive cilje, terminski in finančni načrt ter bo temeljil na analizi stanja.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je resolucijo dalo v javno razpravo v precej neprimernem času, tj. sredi poletja, opredeljuje tri ključne cilje. Ti so zmanjševanje tveganja revščine in povečevanje socialne vključenosti, izboljšanje dostopnosti storitev in programov ter krepitev skupnostnih oblik socialnega varstva in ustvarjanje pogojev za izboljšanje kakovosti storitev in programov.

Kot ugotavlja Srebrna nit, pa to ni zavezujoč, pač pa le strateški dokument, ki zastavlja dolgoročen razvoj na področju socialnega varstva, ne predvideva pa nikakršnih finančnih posledic. Med ključnimi cilji pogrešajo krepitev javnega in vsem dostopnega sistema socialnega varstva z javno mrežo, ki bi morala »pokriti« najmanj 70 odstotkov nabora storitev za vse uporabnike.

Zaustaviti revščino in izključenost

Predvsem pa ni jasno opredeljena celovita politika do starejših. Kot najštevilčnejši ranljivi skupini prebivalcev ji je namenjeno veliko manj projektov in ciljev kot drugim manj številčnim ranljivim skupinam. Prepričani so, da bi morali ustrezno pozornost – vključno z realno analizo stanja in finančnimi viri – nameniti aktualnim problemom starejših, kot so revščina, demenca, nasilje nad starejšimi, starizem, družinski pomočnik (osebni asistent), kratkotrajne nastanitve, informativni centri, zagovorništvo … Ob tem v Srebrni niti poudarjajo, da je treba zaustaviti tveganje revščine in socialne izključenosti ter starejšim zagotoviti vso pomoč za dostojno starost. Nujni so pokojninska reforma, nove oblike sobivanja in razvoj skupnostnih storitev.

Po drugi strani pa je v resoluciji prevelik poudarek na deinstitucionalizaciji, ki je primerna za osebe s težavami v duševnem zdravju, manj pa za starejše kronične bolnike, ki potrebujejo 24-urno zdravstveno oskrbo. In teh je največ, poudarjajo v Srebrni niti. Prav tako je prevelik poudarek na IKT za starejše, ki ne more nadomestiti živega stika, na primer z zdravnikom. Obenem ugotavljajo, da besedilo resolucije ni usklajeno z Zakonom o dolgotrajni oskrbi, čeprav tudi ta »ni takšen, kot ga pričakujemo in si ga želimo«.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media